Cameron «kaotamas kontrolli» partei üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia peaminister David Cameron.
Suurbritannia peaminister David Cameron. Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS

Briti peaministrit David Cameroni süüdistatakse «kontrolli kaotamises» oma konservatiivse partei üle. Tema Euroopa- ja homoabielu-poliitika ning juhtimisstiili ümber keerleb üha tugevam torm.

Ajal, mil järgmiste üldvalimisteni on jäänud kaks aastat, on tooride ridades ilmnenud vanad lõhed Euroopa Liidu küsimustes, mis said saatuslikuks eelnevatele peaministritele nagu Margaret Thatcherile ja John Majorile.

Partei paremtiiva meelest ei ole Cameron Euroopa suhtes piisavalt jõuline. Väga paljusid parteis pahandab sügavalt viis, kuidas peaminister homoabielusid on propageerinud.

Konservatiividest parlamendiliikmed torisevad, et Cameron ei taju reaalsust ning valitseb riiki oma sõpradest koosneva elitaarse seltskonnaga – väide, mida näivad rõhutavat väited, et üks Cameroni liitlane olevat nimetanud toori aktiviste «kõõrdsilmseteks kiiksuga hulludeks» (mad, swivel-eyed loons).

Nimetatud tsitaadi trükkisid ära mitmed ajalehed. Sõnade väidetav autor, tooride kaasesimees, Cameroni ülikoolisõber ja tennisepartner Lord Feldman, eitab sõnu raevukalt.

Endine toori välisminister Lord Howe ütles täna (pühapäeval), et Cameron on teinud 2017. aastaks euroreferendumit lubades – tingimusel, et võidab järgmised valimised – tõsise vea.

«Peaminister on avanud poliitilise Pandora laeka ning näib, et ta on kaotamas kõige selle keskel kontrolli oma partei üle,» kirjutas Lord Howe Observeris.

«Euroskeptitsismi tagasilöök on olnud niivõrd tugev, et konservatiivide juhtkond on nüüd hirmul omaenda parlamendiliikmete ees,» lisas ta.

Lord Howe, kes teenis1980ndatel Thatcheri valitsuses, on üks väheseid Euroopa-meelseid, kes Cameroni parteisse veel alles on jäänud.

Lõppeval nädalal teatasid kaks kabinetiministrit – haridusminister Michael Gove ja kaitseminister Philip Hammond – et kui referendum toimuks homme, annaksid nemad oma hääled Euroopa Liidust lahkumise poolt.

Välisminister William Hague ütles Sunday Telegraphile, et ilmselt eeldab avalikkus, et kõik ministrid kaaluvad nüüd, mille poolt nemad homme hääletaksid. «Ülejäänud kabinet hüpoteetilistele küsimustele vastata ei kavatse,» kinnitas Hague.

Cameron oli lootnud, et ELi referendumi pakkumine rahuldab tema partei skeptilisi liikmeid ning välistab Brüsseli-vastase Suurbritannia Iseseisvuspartei (UKIP) tähelennu.

Läinud on aga vastupidi: toori aktivistid said pigem tuult tiibadesse ning paljud neist ei malda enam isegi 2017. aastat ära oodata.

Homme annavad enam kui 30 praegust ja endist tooridest kohalike omavalitsuste juhti Cameronile üle kirja, milles hoiatavad, et viimase «keeldumine kuulamast» lihtliikmete muresid sunnib paljusid parteist lahkuma.

Lausa 200 toori parlamendiliiget, nende hulgas ka ministreid, võivad hääletada esmaspäeval algaval debatil homoabielude ettepaneku vastu.

Kaitseminister Hammond on Cameroni samasooliste abielu asjus karmilt kritiseerinud. Downing Street ütles reedel, et on Hammondi kommentaaridest «kohutatud».

Tooride seas kahtlustatakse, et Hammond sihib ise juhirolli, joondudes partei aktivistide järgi, kes on valdavalt homoabielude vastu, ei usu Euroopa Liitu ega poolda edasisi kaitsekulutuste kärpeid.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles