Ilves: Eesti võiks olla digiühiskonna mõtestamisel eelkäija

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Foto: Riigikogu kantselei

«Eesti on olnud eelkäija e-valitsemise tehnoloogiate loojana ja võib olla eelkäija ka digiühiskonna mõtestajana,» ütles president Toomas Hendrik Ilves täna e-Riigi Akadeemia 10. aastapäeva tähistaval konverentsil «E-valitsuselt avatud valitsemisele».

Digitaalse arenguga kaasas käivate muutuse suurust võrdles ta aurumasina leiutamisega 18. sajandil. «Ka siis võttis see mõnevõrra aega, enne kui hakati aru saama, milliseid ühiskondlikke muutusi see kaasa tõi,» märkis Eesti riigipea.

«Sarnast ühiskondlikku analüüsi vajame ka nüüd. Me ei tea veel täpselt, mida kõike see kaasa toob, et täna on igaüks läbi interneti muu maailmaga otseühenduses - ehkki me peame seda juba enesestmõistetavaks,» nentis president Ilves ja lisas: «Muutunud on mitte ainult sidepidamine, valitsemine ja vaba aja veetmine, vaid ka see, kuidas mõtleme julgeolekust ja rahvusvahelistest suhetest.»

President Ilvese hinnangul annab moodne tehnika samas uusi võimalusi ka neile, kes tahavad vabadust piirata: «George Orwell poleks osanud ette kujutada neid repressioonivõimalusi, mida tänapäeva tehnika pakub. Seda enam on oluline, et demokraatlikud riigid kaitsevad vabadust, avatust ja läbipaistvust, internetis nagu ka «offline»-elus.»

President Ilvese sõnul peame jätkama meie senist e-riigi edulugu, panustades edaspidi digitaliseeritud ühiskonna mõtestamisele, selle probleemide ja võimaluste analüüsimisele – selle eestvedajaks peaks olema e-Riigi Akadeemia, mis keskusena looks uut mõtlemist sellest, kuidas kogu ühiskond digiajastul muutub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles