Euroopa Komisjon puistas naftafirmade kontoreid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjon otsis teiste seas läbi ka Statoili kontorid.
Euroopa Komisjon otsis teiste seas läbi ka Statoili kontorid. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa regulaatorid otsisid eile läbi mitmete naftafirmade, nende hulgas Royal Dutch Shelli, BP ja Statoili kontorid, üritades jõuda selgusele baashindade paikapanemise korralduses.

Uurimise all on ka maailma juhtiv hinnaaruandluse firma Platts.

Euroopa Komisjon ütles pressiteate vahendusel, et eilne puistamine puudutas «mitme ettevõtte» kontoreid kahes ELi liikmesriigis ja lisaks veel ühes riigis.

Riike ja firmasid komisjon ei täpsustanud.

Juba oktoobris hoiatas Prantsuse Totali Genfis baseeruv kauplemisdivisjon Total Oil Trading SA, et toornafta ja teiste naftatoodete baashinnad võivad olla «ebaõiged».

Firma teatas regulaatoritele, et «võtmelise tähtsusega... turuhinna näitajad [energiavaldkonnas] lähevad mitmeid kordi aastas lahku sellest, mida meie [oma töös] näeme».

Hinnaaruandluse firmad määravad paljuski ära baashinnad, millele ehituvad miljardite dollarite suurused tehingud energiaturul ning majapidamiste elektri(energia)arvete arvestused.

Platts, New Yorgi börsil noteeritud McGraw-Hilli divisjon, ehitab baashinnad suuresti pakkumistele ja taotlustele, mitte tegelikele tehingutele.

«Komisjon on mures, et ettevõtted on omavahelise kokkuleppe alusel esitanud hinnaaruandlusega tegelevale ettevõtele moonutatud hinnainfot, et manipuleerida mitmete nafta- ja biokütuse toodete ametlikke hindu,» seisab komisjoni pressiteates.

Statoil väljastas pressiteate, milles kirjutab, et «väidetavad rikkumised» on seotud viisiga, kuidas Platts paneb paika toornafta, naftatoodete ja biokütuste nn market-on-close (MOC) hinnad ning seda «võib-olla juba alates aastast 2002».

Shell kinnitas, et teeb uurijatega koostööd.

Platts teatas, et regulaatorid on «teostanud läbiotsimise nende Londoni kontoris» ning seda seoses «hindade arvestamise protseduuriga Plattsis».

BP pressiteates seisab: «BP on üks nendest ettevõtetest, mida puudutab uurimine, millest Euroopa Komisjon varasemalt teatas. Me teeme uurijatega igakülgset koostööd ega saa anda hetkel täiendavaid kommentaare.»

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles