H&M ja teised sõlmivad «Bangladeshi pakti»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bangladeshi naised nutavad vabrikuvaringus surnud sugulaste palvetseremoonial
Bangladeshi naised nutavad vabrikuvaringus surnud sugulaste palvetseremoonial Foto: SCANPIX

Euroopa jaemüüjad Hennes & Mauritz, Inditex ja Tesco on tõotanud sõlmida pakti parandamaks vabrikute turvalisust Bangladeshis.

Seaduslikult siduv leping «Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh» (ehitiste turvalisuse ja tuleohutuse lepe Bangladeshis) näeb ette sõltumatu ohutusjärelevalve, ühtlasi rakendub jaemüüjatele kohustus maksta vabrikute remondi eest.

Eile lubasid leppega liituda ka odavriiete ketid Primark ja C&A.

Kolm nädalat tagasi Dhakas asetleidnud varingus hukkus teadaolevalt üle 1100 inimese, tegemist on kõige rängema katastroofiga riidetööstuse ajaloos üldse.

Lepingu mootoriteks on ametiühingud Industriall ja UNI Global Union, kes kutsuvad initsiatiiviga liituma ka teisi jaemüüjaid.

Lepingus on säte, mis võimaldab seda jõustada arbitraaži ja vajadusel ka kohtu kaudu.

Ühe tekstiga kursisoleva allika sõnutsi ei ole aga sätestatud, millised oleksid tagajärjed, kui firmad oma kohuseid ei täidaks.

Allakirjutanud on Euroopa suurimaid jaemüüjaid.

Hispaania Inditex on moeketi Zara onamik, Tesco on Suurbritannia suurim kaubamaja, H&M (Rootsi) on aga suurim rõivaste jaeostja Bangladeshist.

Teatud muudatuste korral tekstis oleks leppega valmis liituma ka USA jaemüüja Gap.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles