Päikesepaneeli tasuvus Eestis on 15 aastat

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesepaneeli tasuvus Eestis on 15 aastat.
Päikesepaneeli tasuvus Eestis on 15 aastat. Foto: SCANPIX

Eestis päikesepaneeli müüva Taastuvenergia OÜ juhi Sven Lõokese sõnul on päikesepaneeli tasuvusaeg Eestis 15 aastat ning eluiga 30-35 aastat.

«EUs toodetud paneelide tasuvus meil on ca 15 aastat ja kui eluiga 30-35, siis selline suhe ilma igasugu riikliku toetuseta on igati normaalne. Jätkuv elektrihinna tõus toob paneelide tasuvust iga aasta ka aina allapoole,» ütles Lõokene.

Selleks, et päikesepaneelide paigaldamine hakkaks Eestis jõudsalt arenema eraisikute seas, peaks Lõokese sõnul süsteemi tasuvus koos seadmete soetamiseks võetud liisingu intressimaksetega olema umbes 10 aastat.

Firmajuhi sõnul müüs ettevõte varem ka Hiina paneele, kuid nende kvaliteet isegi ühe tootja ja mudeli piires üsna kõikuv ja seega lõpetati see ära.

«Ka on määrav fakt et 10- ja 25-aastane garantii, mida Hiina tootjad pakuvad, tähendab seda, et kahe aasta möödumisel, kui lõppeb EU seadusest tulenev toote tagastusõigus, tuleb ostjal tasuda nii katkise kui ka uue paneeli transport ning ekspertiis. Kui paneeli tootja asub Hiinas, läheb paneeli edasi-tagasi transport ja ekspertiis kulukamaks kui uue paneeli soetamine. Ekspertiis tuleb teha garantiitingimuste järgi sertifitseeritud laboris, st näit Saksamaal.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles