Schäuble hoiatab õigusriigi rikkumise eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wolfgang Schäuble.
Wolfgang Schäuble. Foto: SCANPIX

Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble hoiatab, et ühtse pankade päästmise ja sulgemise ameti loomine ELis ei ole juriidiliselt lubatud enne, kui bloki lepingud ümber tehakse.

Schäuble esineb tänase Financial Timesi veergudel üleskutsega rakendada «kaheastmelist lähenemist», mille raames jäetaks pankade päästmised riiklike asutuste «võrgustiku» hooleks, kuniks leppemuudatused aset leiavad.

Ministri sõnad kõlavad vaid kaks nädalat enne seda, kui Euroopa Komisjon kavatseb käia välja oma ühtse pankade sulgemise ameti ja päästmisfondi kava, mida on jõuliselt reklaamitud kui euroala pangandusliidu teist sammast.

Schäuble sõnavõtu valguses on komisjoni ettepanek küsimärgi all juba enne selle avaldamist.

«ELil puuduvad vahendid otsuste jõustamiseks. Liidu ajaloolised juured on noored. Selle demokraatlik legitiimsus jätab soovida,» kirjutab Schäuble.

«Kõik mis ELil on, on lepetega sätestatud vastutus ja volitused. Võtta neid kergelt, nagu aeg-ajalt soovitatakse, tähendaks õigusriigi rikkumist.»

ELi-ülese pankade sulgemise ameti esialgne mõte oli võtta pangajärelevalve ja päästeoperatsioonid valitsuste käest ära, kuna viimaste lõdvad reeglid ja massiivsed päästeoperatsioonid ajasid eurokriisi järjest hullemaks.

Üha pakilisemaks muutus plaan pärast Küpsose äpardunud päästepaketti, mille käigus lasti saareriigi kahe peamise panga puhul käiku hoiustajate raha.

Euroopa Komisjoni ja Euroopa Keskpanga juristid väidavad, et ELi lepped lubavad võimu tsentraliseerimist nõrkade pankade kinnipanemiseks või restruktureerimiseks.

Schäuble kirjutab aga, et lepped «ei paku piisavat jalgealust uue ja ühtse [pankade] sulgemise ameti loomiseks».

Minister lisab, et kui EL tõotab luua kiiremas korras sellise ameti, riskib liit oma usaldusväärsusega. «Me ei tohiks anda lubadusi, mida ei ole võimalik täita,» hoiatab Schäuble.

Ka väikeste muudatuste tegemine Euroopa Liidu lepetes võib võtta kuid, pigem isegi aastaid.

Euroopa Keskpank on väljendanud muret, et kui otsused pankade sulgemise osas jäetakse riiklikule tasandile, takistab see neid tegemast sõltumatuid otsuseid pankade tervisliku seisundi kohta.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles