Tööõnnetuste arv vähenes, töövaidluste arv mitmekordistus

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tegevusalade lõikes juhtub enim tööõnnetusi metallitööstuses ning ehitussektoris.
Tegevusalade lõikes juhtub enim tööõnnetusi metallitööstuses ning ehitussektoris. Foto: SCANPIX

Täna avaldatud tööinspektsiooni 2009. aasta esimese kvartali töökeskkonna ülevaatest selgub, et märkimisväärselt on vähenenud tööõnnetuste arv ning suurenenud töövaidluste ja taotluste arv.

Töövaidluskomisjonidele esitati esimeses kvartalis kokku 1777 avaldust, mis on ligi 1000 avalduse võrra rohkem kui 2008. aasta esimeses kvartalis.

2008. aastast lahendamata avaldustega kokku oli esimeses kvartalis lahendamisel 2714 avaldust, millest lahendini jõudis 1423 ehk 52 protsenti avaldustest.

Põhja inspektsiooni juhataja Virge Messeri sõnul näitab avalduste arvu nii suur tõus tööjõuturu küllaltki kriitilist olukorda.

«On juhtunud, et üks inimene toob kõikide ettevõtte töötajate nimel korraga üle 30 avalduse. Samuti on avaldused muutunud mahukamaks, nende menetlemine võtab rohkem aega kui varasemalt,» rääkis Messer.

Osalise tööaja rakendamise või osaliselt tasustatavale puhkusele saatmiseks esitati esimese kvartalis kokku 1025 taotlust, millega oli seotud 30 299 töötajat.

Taotlus rahuldati 977 juhul, mis oli seotud 29 389 töötajaga.

Võrreldes 2008. aasta esimese kvartaliga taotleti osaliselt tasustatavat puhkust või osalist tööaega viis korda suuremale hulgale töötajatele.

Esimeses kvartalis registreeriti kokku 734 tööõnnetust, mis on 291 võrra vähem, kui 2008. aasta esimeses kvartalis.

Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga on registreeritud tööõnnetuste arv vähenenud 30 protsenti, kusjuures raskete tööõnnetuste arv 41 protsenti.

Raskusastme lõikes registreeriti kergeid tööõnnetusi 178 võrra ning raskeid tööõnnetusi 110 võrra vähem. Surmaga lõppes esimeses kvartalis üks tööõnnetus.

Välismaal toimus Eesti töötajatega 26 tööõnnetust, millest 10 olid rasked ning 16 kerged tööõnnetused.

Ligi pooled õnnetusjuhtumitest on aset leidnud Soomes Eesti ehitustöölistega.

Tegevusalade lõikes toimub enim tööõnnetusi metallitööstuses ning ehitussektoris.

Töölepingute kollektiivse lõpetamise kooskõlastamiseks esitati tööinspektsioonile esimeses kvartalis 214 taotlust, millega oli seotud 4916 töötajat. Kooskõlastus anti 189 taotlusele, mis mõjutas 4552 töötajat.

Võrreldes 2008. aasta esimese kvartaliga on taotluste arv suurenenud ligi viis korda ning töötajate arv, keda selline otsus mõjutab kolm korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles