Kaupmehed peavad uue viieeurose rahatähe vastu võtma

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus viieeurone.
Uus viieeurone. Foto: Eesti Pank

Eesti Pank tuletab meelde, et alates mai algusest ringlusse jõudnud uus viieeurone rahatäht on seaduslik maksevahend, mida kaupmehed peavad vastu võtma.


Keskpangale ja ajakirjandusele on inimesed teavitanud juhtumitest, kus kauplused keelduvad uut viieeurost vastu võtmast, kuna rahatuvastusseade ei tunne seda ära. Seaduslikku maksevahendit tuleb kauplustel vastu võtta ja kui kaupluste rahatuvastusseadmed on rikkis või uue viieeurose jaoks seadistamata, siis tuleb kauplustel ehtsuse kontrollimiseks kasutada kolme lihtsat meetodit: katsu-vaata-kalluta, teatas Eesti Panga pressiesindaja.

viieeurost vastu valgust vaadates on näha printsess Europe portree vesimärgil. Kallutades on hologrammribal näha Europe, number 5 ja euro sümbol. Lisaks muutub kallutades rahatähel erkroheline number 5 pangatähe vasakul alumisel serval tumesiniseks. Sõrmedega katsudes on uuel viieeurose rahatähel servadel selgelt tunda reljeefsed jooned.

Selleks, et rahatähtede tuvastamist endale lihtsamini ja piltlikult paremini selgeks teha ehk kuidas kontrollida pitsa, teleri või katusekivi ehtsust, soovitab pank tutvuda humoorikate klippidega Eesti Panga kodulehel.

Kuigi uute viieeuroste pangatähtede üldine kujundus on sama nagu esimese seeria pangatähtedel, on nendel uued ja tõhustatud turvaelemendid. Vesimärgil ja hologrammribal kujutatud mütoloogiline printsess Europe on ühtlasi kogu teise seeria tunnusjooneks, mis tuleb läbivalt kõigi uute pangatähtede peale.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles