Easyjet teeb vulkaanituhas proovilennu

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi vulkaanist tõusnud tuhapilv.
Islandi vulkaanist tõusnud tuhapilv. Foto: SCANPIX

Briti odavlennufirma Easyjet katsetab augustikuus uut vulkaanituha tuvastamise süsteemi. Selle tarbeks on Londoni Lutoni lennujaama toodud Islandilt tonn vulkaanituhka.

Tuhk on võetud Eyjafjallajokulli vulkaanist, mis 2010. aastal põhjustas siiani suurima lennunduskaose pärast Teist maailmasõda, kirjutab BBC. Tollane kriis läks maksma 1,5-2,5 miljardit eurot.

Kokkukorjatud tuha puistab üks lennuk õhku, misjärel lendab Easyjeti lennuk selle poole. Lennukile on pandud spetsiaalne vulkaanituha uurimiseks ja tuvastamiseks mõeldud AVOID-süsteem, mille töötasid välja Easyjet, lennukitootja Airbus ning Norra õhu-uuringute keskus NIAD.

Easyjeti insener Ian Davies selgitas, et AVOID aitab vulkaanipurske järel lennukil tuvastada, kuhu tuhapilved liikunud on ning kus on ohutu lennata. See töötab kahe kaameraga, mis näitavad tuhaosakesi, misjärel annab süsteem pilootidele märku, et tarvis on kurssi muuta.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles