Brüssel garanteerib kodanikele õiguse pangakontole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa riikide lipud.
Euroopa riikide lipud. Foto: SCANPIX

Brüsselis on küpsenud plaan tagada igale Euroopa kodanikule õigus elementaarsele pangakontole – isegi riikides, kus nad ei ela.

Ühtlasi kavatseb Euroopa Komisjon esmakordselt hinnavõrdluste veebisaite reguleerima hakata.

Eile avaldatud ettepaneku kohaselt peavad pangad tagama kontolõivude osas suurema läbipaistvuse ning muutma kontode vahetamise klientide jaoks kergemaks – ka piiriüleselt.

Hinnavõrdluse saitide reeglid tähendaksid seda, et igas liikmesriigis on vähemalt üks akrediteeritud pangakontode sait, mis annab teenusepakkujatest sõltumatult lihtsa ülevaate lõivudest.

Komisjoni andmetel on Euroopas ligikaudu 58 miljonit «pangastamata» tarbijat – inimest, kellel ei ole absoluutselt mingisugust pangakontot. Nende hulka kuuluvad ligi pooled Rumeenia ja Bulgaaria elanikud, lisaks enam kui veerand ungarlasi, itaallasi ja poolakaid.

Brüsseli sekkumine võib aga tekitada hõõrumisi mõnedes liikmesriikides, eriti sellistes, kus pangakontode vahetamise reeglid on paigas ning valdav osa kodanikest saab kontode kaudu makseid sooritada.

Liberaalsemad liikmesriigid hakkavad tõenäoliselt veebisaitide reguleerimise vastu tõrkuma.

Komisjoni samm on ajendatud ka sellest, et paiguti on näiteks kontode liigutamise valdkond puudulikult reguleeritud. Finantsteenuste eest vastutav eurovolinik Michel Barnier ütles, et ümberkorraldused annavad miljonitele inimestele võimaluse majanduses täisväärtuslikult osaleda ning tagavad «paremad pakkumised ja madalamad teenustasud pankadelt».

Makseteenuste pakkujad peaksid vastavalt uuele direktiivile tagama klientidele dokumendi loeteluga teenusehindadest, nagu näiteks raha väljavõtmisee ja pangaülekannete tasud. Kõikidel peab olema võimalus oma konto 15 päeva jooksul mujale üle viia.

Pankadel ei saa olema õigust keelduda avamast inimestele elementaarset pangakontot, olgu siis elukoha või viletsa finantsajaloo alusel. See tähendaks näiteks, et Suurbritannia elanikud saavad avada endale kontod Saksamaal, mille alla käiksid  deebetkaardid, elementaarsed pangahoiused ja makseteenused.

Krediidilimiitide võimaldamist ja krediitkaartide väljastamist pankadele peale ei sunnita. Liikmesriigid võivad ise otsustada, kas nad sunnivad panku avama kontosid tasuta – või võib seda teha tasu eest.

Pangakonto avamise kohustus ei laiene kõikidele pankadele, kuid iga liikmesriik peab valima vähemalt ühe panga, mille puhul see on kohustuslik.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles