Tarbijahinnaindeks tõusis aastaga 3,1 protsenti

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidukorv
Toidukorv Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Tarbijahinnaindeks tõusis võrreldes eelmise aasta aprilliga 3,1 protsenti, üle poole sellest tõusust andsid eluasemekulutused, teatas statistikaamet.

Kaubad olid 2012. aasta aprilliga võrreldes 2,1 protsenti ja teenused 4,9 protsenti kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta aprilliga võrreldes tõusnud 1,0 protsent ja mittereguleeritavad hinnad 3,8 protsenti.

2012. aasta aprilliga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit enim eluasemekulutused, mis andsid kogutõusust üle poole. Sellest omakorda kaks kolmandikku andis aastataguse ajaga võrreldes 28 protsenti kallim elekter ja seitsmendiku 4,6 protsenti kallim soojusenergia.

Toit andis kogutõusust üle 40 protsendi, millest veerand jäi aastaga 6,3 protsenti kallinenud lihatoodete arvele ning üle 40 protsenti lisasid vastavalt 26 ja 23 protsenti kallinenud köögi- ja puuvili.

Mootorikütus oli 2013. aasta aprillis 6,6 protsenti odavam kui aasta varem. Mullu sama ajaga võrreldes on toidukaupadest enim ehk 61 protsenti kallinenud kartul ning 14 protsenti odavnenud kohv. Pühadejärgselt olid ka munad 20 protsenti odavamad.

Märtsiga võrreldes olid aprillis tarbijahinnaindeksi suurimateks mõjutajateks lennukipiletite 16 protsendiline ning mootorikütuse 1,4 protsendiline odavnemine. Samuti oli elekter 1,3 protsenti ja soojusenergia 1,1 protsent odavam. Puuvili kallines kuuga 6,1 protsenti ja köögivili 3,2 protsenti.

Toidukaupadest kallines hiina kapsas kuuga kaks korda ning kurk odavnes kolmandiku võrra.

2013. aasta märtsiga võrreldes oli tarbijahinnaindeksi muutus -0,1 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles