Ernst & Youngi uuring: pettuste osakaal äritegevuses kasvab

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Audiitorfirma Ernst & Young.
Audiitorfirma Ernst & Young. Foto: Ernst & Young

Ernst & Youngi pettuste uuringu kohaselt leiab 57 protsenti maailma ettevõtete juhtidest, et pettuste ja korruptsiooni osakaal nende igapäevases äritegevuses kasvab ning need on muutunud igapäevaseks. Baltikumi ettevõtete juhtidest arvab nii 47 protsenti.

«Praeguseid keerulisi turutingimusi arvesse võttes seisavad ettevõtted pideva surve all, et vastata kasvu ja kasumi ootustele, mis loob soodsa pinnase pettuste tekkeks,» ütles Ernst & Young Baltic ASi juhatuse liige Ivar Kiigemägi.

Eelmisel aastal leidis 39 protsenti vastanutest, et korruptsioon ja altkäemaksud on saanud tavapäraseks, sel aastal arvab nii juba 57 protsenti kõikidest vastanutest. «Uuringust selgub ka, et hulk vastanutest on korruptsiooni suhtes eituse faasis ehk nad ei taha endale tunnistada kui lähedal see neile tegelikult seisab,» lisas Kiigemägi.

Sarnaselt muule maailmale on ka Baltikumi ettevõtetel Kiigemägi sõnul suur surve majandustulemuste parandamisele, mille tõttu on paljud ettevõtted pidanud kärpima samaaegselt nii töötasusid kui ka boonuseid, mis omakorda võib viia töötajaid pettustega seotud tegevusteni.

«Viimase aasta jooksul on 32 protsenti Baltikumi ettevõtetes külmutatud töötasusid ning 24 protsendil lõpetatud boonuste maksmine, mida on oluliselt rohkem kui mujal maailmas.»

Kui möödunud aastal oli kõigest neli protsenti Baltikumi ettevõtjatest valmis äritegevuse elavdamiseks pakkuma altkäemaksu, siis käesoleval aastal on see protsent tõusnud 19 protsendini.

Ernst & Youngi 2013. aasta korruptsiooni- ja pettuseriski analüüsi uuringus (2013 Fraud Survey, Navigating today’s complex business risks) osales kokku ca 3 000 kesk- ja tippastme juhti 36st erinevast riigist.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles