Äsjavalminud korter on vanast üle poole kallim

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korterid Tallinnas aadressil Kentmanni 6 kerkivas elamus pole veel müügiski, kuid osa neist on juba broneeritud.
Korterid Tallinnas aadressil Kentmanni 6 kerkivas elamus pole veel müügiski, kuid osa neist on juba broneeritud. Foto: Liis Treimann

Suurem osa pealinna uusarendusi kerkib kesklinna või selle lähiümbrusesse, mis ajab ruutmeetrihinna kõrgeks.

Uutes kortermajades küsitakse eluaseme ruutmeetri eest poole rohkem kui vanemates hoonetes. Eksklusiivsemad korterid müüakse lausa mitmekordse hinnaga ning eelisjärjekorras siseringile.

Pindi Kinnisvara koostatud ülevaate kohaselt maksis selle aasta esimeses kvartalis Tallinnas keskmine uusarenduses asuva korteri ruutmeeter 1794 eurot. Samal ajal oli koguturu keskmine ruutmeetri hind 1175,79 eurot, mis tähendab, et uue korteri eest tuleb pealinnas käia välja keskmiselt 52,6 protsenti enam.

Pindi analüütik Siim Simson selgitas, et suur hinnavahe tuleneb asjaolust, et uusi kortereid ehitatakse Tallinnas enam atraktiivsematesse ja kallima hinnaklassiga piirkondadesse, nagu kesklinn ja Põhja-Tallinn. Pindi andmeil on praegu ehitamisel ja juba müügis 32 uusarendust. Kokku on Tallinnas 124 uusarendust, millest osa juba valmis ning teised veel planeerimisel.

Viimase sõnul on kesklinnas ja selle lähipiirkonnas inimestele üldjuhul vastuvõetav uute korterite hinnatase 1900–2400 eurot ruutmeetri kohta. Üksikute eksklusiivsete arendusprojektide pakutav ruutmeetri hinnavahemik on 3000–4000 eurot, lisas ta.

Samas leiab ka arendusi, kus korteri eest küsitakse lausa 5000 eurot ruutmeetri kohta. Selline on näiteks Merko arendatav 14-korruseline, üle saja korteriga maja aadressil Kentmanni 6, kus pole veel seinugi püsti, ent milles mitu korterit on juba broneeritud, kuigi avalikult pole need veel müüki tulnud. Nimelt jagab Merko kortereid kõigepealt siseringis.

Nii on juba broneeritud ka maja kõige kallim korter – viimasel korrusel asuv 144-ruutmeetrine luksuskorter, mille eest küsitakse 727 000 eurot, mis teebki ruutmeetri hinnaks veidi rohkem kui 5000 eurot.

Merko elamuehituse osakonna juht Tiit Kuusik märkis, et sellist hinda lubab küsida konkurentide puudumine piirkonnas.

Pindi uuringuga, et uusarenduses on korter poole kallim kui turu üldhind, oli Kuusik nõus, märkides, et tõenäoliselt on uute korterite hinnatõus edaspidigi kiirem kui turu üldine. «Vana korter on vana korter. Kõik hakkab keskkonnast peale. Õues pole ruumi parkida, naabrid on kes iganes, pole kindel, kas võlgnikud või ei. Uusarenduses pole nii – seal elavad keskmisest paremal järjel olevad inimesed, kes maksavad korrektselt. Tehnosüsteemid on korras, soojapidavus hea,» selgitas Kuusik hinnatõusu jätkumise põhjuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles