Randpere: ma pole iialgi lekitanud Eesti Panga nõukogu salajasi materjale

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdo Randpere.
Valdo Randpere. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Eesti Panga nõukogu liige Valdo Randpere väidab, et nõukogu esimehe Jaan Männiku poolt ajalehele Pealinn antud intervjuus esitatud konfidentsiaalse info edasi andmise süüdistus on alusetu ning ta pole iialgi mingeid salajasi Eesti Panga nõukogu materjale lekitanud.

Avaldame järgnevalt Randpere kommentaari muutmata kujul.

Ma pole mitte iialgi lekitanud mingeid salajasi Eesti Panga Nõukogu materjale. Küll aga peab Jaan Männik arvestama, et tema vääritu käitumine ei saa saladuse alla kuuluda. Kui ta ikka ahistab inimesi ainult isiklikul pinnal ja püüab sellel motiivil tasalülitada juba ka sisekontrolli, ei pea see jääma kabinetivaikusse. Kas Eesti Panga mainet kahjustab see, et nõukogu esimees käitub vääritult või see, et see fakt avalikuks tuleb - minu jaoks ei ole sellele küsimusele vastust väga keeruline anda.

Meeldetuletuseks - jutt käib EP nõukogu koosolekust, mille käigus Jaan Männik sõimas väljendeid valimata ebatsensuurselt kohal mitte viibivat Eesti Panga siseauditi osakonna juhatajat Henn Oiti, kuna see oli julgenud küsimärgi alla seada Jaan Männiku töömeetodid. Selle eest, et siseauditi osakonna juhataja ei pugenud Männikule, tahtis viimane ta töölt lahti lasta. Kusjuures Henn Oitile ei heidetud ette mitte ühtegi tööalast puudujääki - tegemist oli selgelt isikliku kättemaksuga. Mul on hea meel, et muu hulgas just minu vastuseis Männikule antud küsimuses jättis siseauditi osakonna juhatajale alles tema töökoha. Tegemist on muuseas sama inimesega, kes pool aastat hiljem viis läbi VEB-fondi auditi.  

Tegelikult oleks Jaan Männiku nii suure poliitilise aktiivsuse tõttu ta tegevusest, pädevusest ja eetikast põhjust hoopis rohkem rääkida, nii et ma olen teda ikka väga säästnud. Juba see on kurioosum, et ta ilma igasuguse ettevalmistuse ja taustata sellele kohale määrati, ehkki seadus nõudis sel kohal majandusalast või juriidilist haridust.

Lõpuks võiks ju küsida, et kui nüüd ongi tõsi see, mida Jaan Männik erinevates intervjuudes on väitnud, et teda väldivad Eesti Vabariigi president, peaminister, erakondade juhid jne.jne. - et siis äkki on viga ikkagi Jaan Sven Männikus ja mitte kõigis neis, kellega suhtlemise puudust ta ähvardab erakonna loomisega kompenseerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles