Erki Kerdi firma hakkab sotsiaalmeedia põhjal laenuvõimet hindama

Kaja Koovit
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Big Data Scoringu logo.
Big Data Scoringu logo. Foto: Big Data Scoring

Endine LHV Panga investeerimispanganduse juht Erki Kert asutas firma Big Data Scoring, mis tõi turule sotsiaalmeedia andemete põhjal laenuvõime hindamise (credit scoring) mudeli.

Big Data Scoring tõi turule esimest korda vaid sotsiaalmeedia andmetele tugineva laenuvõime hindamise (i.k. credit scoring) mudeli Euroopa turgude jaoks.

Ettevõtte teatel saavad pangad  ja teised laenuandjad selle teenusega laenukvaliteeti parandada ja samal ajal suuremat hulka kliente teenindada.

«Pangad üle maailma otsivad üha enam viise, kuidas andmete hiidkogumeid oma töös paremini rakendada. Esimestena maailmas on meil neile pakkuda läbiproovitud ja töötav lahendus Euroopa turgude jaoks, mis kasutab klientide laenuvõime hindamiseks suurt hulka internetis ja sotsiaalmeedias leiduvat infot,» teatas ettevõtte juht ja kaasasutaja Erki Kert. Tema sõnutsi prognoosivad Big Data Scoringu mudelid Facebook’i ja teiste online-allikate põhjal, milliste klientide laenuraskustesse sattumise tõenäosus on suurem.

Mudeleid arendades koguti sotsiaalmeediast üle 45 miljoni andmerea, mida võrreldi klientide reaalse maksekäitumisega mitmetes Euroopa riikides enam kui aastase perioodi jooksul. Kasutades prognoosiva statistilise analüüsi uusimaid meetodeid, valmis ettevõtte teatel laenuvõime hindamise mudel, mida pakutakse pankadele ja teistele laenuandjatele terves Euroopas.

Teiste turgude jaoks pakub Big Data Scoring tellimustööna valmivaid laenuvõime hindamise lahendusi.

Big Data Scoring OY on Soomes registreeritud ettevõte, mis kuulub Eestis registreeritud Social Media Holding OÜ-le. Ettevõte on juhtiv sotsiaalmeediat ja teisi andmete hiidkogumeid kasutavate innovaatiliste laenuvõime hindamise lahenduste pakkuja. Ettevõtte asutajateks on pangandustaustaga Erki Kert ning Valkea Media S.A., mis on juhtiv sotsiaalmeedia teenuste pakkuja ning Poola suurima ärilehe Warsaw Business Journal väljaandja. Ettevõttel on  kontorid Tallinnas, Varssavis ja Helsingis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles