Liive ehitab 3 miljardi eest uue põlevkivienergia kompleksi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivi kaevandamine Estonia kaevanduses..
Põlevkivi kaevandamine Estonia kaevanduses.. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Eesti Energia nõukogu võttis täna vastu otsuse ehitada uus põlevkiviõlitehas ning kaks kokku 800 megavatise võimsusega elektritootmise põlevkiviplokki.


Kui hankemenetlus kulgeb edukalt, loodab ettevõte ehitusega alustada aastapärast ning avada plokid 2015. aastal.

«Investeering uutesse Narva jaamade põlevkiviplokkidesse toetab meie seniste tootmisvõimsuste säilimist ning muudab põlevkivist elektri tootmise keskkonnasõbralikumaks,» sõnas Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive.

«Kuna meie pikaajalisem eesmärk on ka tootmisportfelli mitmekesistamine, siis teise 400 MW ploki rajamise alternatiiviks võib tulevikus olla tuumaenergia kasutusele võtmine. Seega jätame endale õiguse teisest plokist ära öelda umbes aasta jooksul peale lepingu allkirjastamist.»

Uue õlitehase ehitus on Liive sõnul aga samm kõrgekvaliteediliste vedelkütuste tööstuse loomisel Eestisse, aga eelduseks pakkuda seda tehnoloogiat mujal maailmas.


Rajatav õlitehas kasutab Eesti Energia väitel senisest keskkonnasõbralikumat, töökindlamat ja suurema ühikvõimsusega Enefit-tehnoloogiat, mis on välja arendatud Eesti Energia ja rahvusvahelise insenerfirma Outotec koostöös.
Tegu on efektiivseima kommertskasutuses oleva põlevkivist vedelkütuste tootmise tehnoloogiaga, mis on praegu kasutusel oleva tahke soojuskandja protsessi edasiarendus. Tehas tarbib aastas 2,26 miljonit tonni põlevkivi, tootes 290 000 tonni põlevkiviõli ning 75 miljonit kuupmeetrit elektritootmises kasutatavat uttegaasi.

Lisaks on tehasega integreeritud 35 MW auruturbiin elektritootmiseks, mis kasutab ära õlitootmisel tekkivat jääksoojust. Tehase ehitus algab käesoleval aastal ning seadme käivitamist alustatakse aastal 2011.
Uue energiakompleksi ühisosadeks on ühine kütuse etteandesüsteem, uttegaasi põletamine, ühise tuhakäitlussüsteemi, uue jahutusveevõtukoha rajamine ning ühine uus 330 kV jaotla (vt lisatud joonist).
Eesti Energia plaanib eesseisvate aastatega välja arendada põlevkivi vedelkütuste tööstuse, kus toodetud vedelkütused oleksid kuni kaks korda väärtuslikumad kui täna toodetav põlevkiviõli ning neid saaks tänaste kütusenormide kohaselt kasutada mootorikütusena.

Liive kinnitusel on õlitehase ja energiaplokkide rajamine oluline tulevikuotsus kogu Eesti põlevkivitööstusele.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi sõnul tähendavad need investeeringud Eestile eeskätt töökohti, eksporti ja energiajulgeolekut. «[Põlevkiviõli tootmise tehnoloogia arendamine] on eelduseks mitte üksnes õli, vaid ka selle tootmistehnoloogia eksportimiseks tulevikus,» rõhutas Parts, kelle kinnitusel vajavad need investeeringud ka tõsist panustamist ka riigi poolt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles