Norra naftafond ostab aplalt kinnisvara

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta rafineerimistehas.
Nafta rafineerimistehas. Foto: SCANPIX

Norra riiklik naftafond on tõstnud teravalt kinnisvaraostude tempot ning soovib kehtestada end kui kõva tegijat kinnisvaramaailmas.

Märtsile eelnenud kuue kuuga on maailma suurima riikliku varafondi kinnisvaraostude tempo enam kui kümnekordistunud – aastatagusega võrreldes.

Lühikese ajaga on fond teinud muljetavaldava trobikonna tehinguid, ostes muuhulgas 600 miljoni dollari eest kontoripinda USAs, võttes üle Credit Suisse'i peakorterikompleksi Zürichis, omandades osaluse Meadowhalli ostukeskuses Sheffieldis ning pannes 2,4 miljardit eurot ladude ja tööstuskinnisvara alla Euroopas.

Nüüd on fondil umbes 37,6 miljardi Norra krooni (6,5 miljardi dollari) eest kinnisvara, mis teeb 0,9 protsenti kogu fondist. Läinud aasta lõpus oli vastav summa 26,7 miljardit Norra krooni, mullu septembris aga 11,2 miljardit Norra krooni – kui kinnisvara all oli vaid 0,3 protsenti fondist.
Norra fondi tegevjuht Yngve Slyngstad ütles Financial Timesile, et nad tahavad jõuda oma eesmärgini – 5 protsenti fondist kinnisvaras – juba paari järgmise aasta jooksul.

Paljud on kahelnud, kas fond – ametliku nimega Norges Bank Investment Management – iial selle eesmärgini jõuab, kuna fond kasvab naftatulude tulvast kogu aeg.

Fondi juhtkond ei tohi kasvatada kinnisvarahoiuste mahtu enam kui 2 protsendi jagu koguvaradest aastas.
Kinnisvara on Norra fondile esimene «uus» varaliik peale traditsioonilist segu aktsiatest ja võlakirjadest.

Kinnisvara peetakse tähtsaks testiks, mille pealt otsustatakse, kas fondil lubatakse hakata investeerima ka muudesse alternatiivsetesse varadesse nagu infrastruktuuri või erakapitali.
Norra fond kasvab meeletu kiirusega: käesoleva aasta avakvartalis lisandunud summa oli 366 miljardit Norra krooni – kombinatsioon naftatuludest, valuutakursside liikumistest ja varadelt teenitud kasumitest.

Copyright The Financial Times Limited 2013
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles