Keskpank: tõsta saaks ka alkoholiaktsiisi

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on maksumärgiga viinapudel.
Pildil on maksumärgiga viinapudel. Foto: Raigo Pajula

Keskpanga presidendi asetäitja Rein Minka kirjutab kirjas pea- ning rahandusministrile, et eelarve parandamiseks on võimalik tõsta ka alkoholiaktsiisi.


«Tuleks kaaluda, kas kulude poole meetmeid on võimalik toetada maksupoliitiliste sammudega. Sellisel juhul oleks majanduspoliitiliselt soovitatav lähtuda varem paika pandud strateegilistest eesmärkidest ehk püüda jätkata maksukoormuse ülekandmist tööjõult tarbimisele. Näiteks tubaka- ja alkoholiaktsiisi mõõdukas tõstmine praegust nõudlust arvestades on võimalik nii, et see ei välistaks Maastrichti inflatsioonikriteeriumi täitmist,» seisab Andrus Ansipile ning Ivari Padarile adresseeritud kirjas, mil Rein Minka allkiri.

Keskpanga asepresident tõdeb, et nii varade müük kui ka omanikutulu varasemast tunduvalt suurem kaasamine riigieelarvesse parandavad küll eelarvepositisooni, kuid need on ühekordsed meetmed. «Pealegi võib selliste otsuste elluviimine praeguses majanduskeskkonnas olla raskendatud. Seni ei ole soovitud tulemusi andnud ka kohalike omavalitsuste eelarvedefitsiidi vähendamiseks võetud meetmed,» kirjutab Minka.

Nagu ütleb keskpanga teine asepresident Märten Ross oma tänases arvamusloos, märgitakse ka ministritele saadetud kirjas sotsiaaltoetuste ülevaatamise tähtsust. Eelkõige peetakse silmas pensione, mille säilimine praegusel tasemel või veelgi enam - tõstmine - pole jätkusuutlik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles