Chávez asus raua- ja terasetööstust riigistama

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela president Hugo Chávez (paremal) koos nafta- ja energiaministri Rafael Ramírezega hiljuti riigistatud gaasikompressorjaamas töölistega kohtumas.
Venezuela president Hugo Chávez (paremal) koos nafta- ja energiaministri Rafael Ramírezega hiljuti riigistatud gaasikompressorjaamas töölistega kohtumas. Foto: AFP / Scanpix

Venezuela sotsialismi juhtida lubanud president Hugo Chávez teatas eile oma plaanist hakata natsionaliseerima raua- ja terasetehaseid, et panna alus riiklikule suurettevõttele.


«Siin pole midagi arutada. Me oleme seda juba pikka aega ajanud,» teatas riigipea oma telepöördumises rahvale, kui ta andis korralduse «alustada natsionaliseerimisprotsessi tööstuskompleksi loomiseks», avaldamata kava üksikasju, edastas AFP.

Cháveze nimetatud ettevõtete seas olid Matesi, Consigua, Ceramicas Carabobo, terastorude tootja Tavsa, samuti Orinoco Iron ja Venprecar - venezuelalaste omanduses oleva International Briquettes Holdingu (IBH) tütarettevõtted.

Venezuela presidendi sõnul tähendab tema teadaanne «ülemineku» algust, et mainitud ettevõtted «sotsialismi kindlaks platvormiks» muuta. «Venezuela töölised annavad maailmale õppetunni sellest, kuidas töölisklass on teadvusele tulnud, et teha revolutsiooni,» kuulutas ta läänepoolses Bolívari osariigis, mille peale tõusid töölised püsti ja laulsid oma riigi hümni.

2007. aastal alanud natsionaliseerimine on puudutanud Venezuelas laia firmaderingi telekommunikatsioonis, energeetikas, tsemenditööstuses ja naftasektoris ning mujalgi.

Kahe nädala eest võttis Chávezi administratsioon üle kümned naftatööstuse teenusepakkujad, mille seas oli ka väliskapitalile kuuluvaid firmasid, kui võeti vastu seadus riigi kontrolli laiendamisest kogu tegevusele selles tööstussektoris.

Venezuelan Petroleum (PDVSA) ja sellega seotud ettevõtted said valitsuse häälekandja andmetel enda valdusse 39 firma «institutsioonid, dokumentatsiooni, kaubad ja varustuse» ning president kinnitas, et aktsiooniga vabastatakse riigi energiasektor välishuvide mõju alt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles