Rehn kiitis Lätit ja Leedut ning nuhtles Prantsusmaad

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Euroopa Komisjoni rahandusvolinik Olli Rehn nuhtles Prantsusmaad, kutsudes üht Euroopa majanduse võtmeriiki läbi viima majanduskasvu kiirendavaid reforme.

Euroopa Komisjoni eile avaldatud kevadprognoosi näitajad on mitme riigi puhul märksa nõrgemad, kui riikide valitsused ise on eeldanud. Rehn kinnitas Brüsselis antud pressikonverentsil, et Euroopa Komisjon on teinud Belgia, Prantsusmaa ja Hispaania prognoosi riikide enda tulevikuvaatest konservatiivsema.

«Belgia majandus on stagneerunud ja probleemid materialiseeruvad selle aasta lõpus,» märkis volinik. «Belgia sisenõudlus on nõrk, sest majapidamised ei taha kulutada ja ettevõtted lükkavad investeeringuid rahapuudusel edasi. Belgia olukorda leevendab eksport, mistõttu majandus pole läinud langusse.»

Rehn ütles, et Prantsusmaa peab eelarve puudujäägi vähendamiseks märksa rohkem pingutama. Euroopa Komisjoni prognoosi järgi on Prantsusmaa eelarvepuudujääk sel aastal 3,9 ja tuleval 4,2 protsenti. Rehni sõnul on riigi valitsuse prognoosid liiga optimistlikud. «Prantsusmaa konkurentsivõime väheneb. Prantsusmaa peab reformima tööturgu ja pensionisüsteemi ning avama turu konkurentsile. Prantsusmaal tuleb vallandada oma kasvupotentsiaal ja luua töökohti,» ütles Rehn.

Euroopa Komisjon seadis Prantsusmaale eesmärgiks, et viimane peab 2015. aastaks suutma eelarvepuudujäägi vähendada kolme protsendini. Hispaania vastava eesmärgi nihutas Euroopa Komisjon aga 2016. aastale. Samuti viitas Rehn Hollandi ja Poola eelarvetasakaalu probleemidele. Hollandi eelarvet pingestavad panganduse probleemid.

Rehn tunnustas Läti ja Rumeenia, aga ka Leedu pingutusi eelarve tasakaalustamisel, märkides, et Läti ja Rumeenia pääsevad tänavu ülemäärase eelarve defitsiidi menetlusest, sest puudujääk on alla kolme protsendi. Samuti pääseb menetluse alt Leedu, kelle tänavune puudujääk on küll pisut üle kolme protsendi. Rehn märkis, et kuna Leedu riigivõlg on alla 60 protsendi SKTst ja kulud on seotud pensionireformiga, saab riik erandi ja pääseb eelarvemenetlusest.

Rehni sõnul on eelarvedefitsiidi menetlusest lootust pääseda ka Itaalial, kelle uus valitsus on lubanud kinni pidada rangest eelarvepoliitikast ja viib tänavu puudujäägi alla kolme protsendi. «Tasakaalus eelarve on Itaaliale väga tähtis, sest Itaalia riigivõlg on väga suur,» kinnitas Rehn.

Rehn tõdes, et Euroopa majandusprognoos on nõrk, kuid paranemine jätkub ja juba selle aasta teisel poolel on oodata, et pärast mitu kvartalit kestnud langust majanduskasv taastub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles