Coelho: Portugal kaotab 30 000 avaliku sektori töökohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portugali peaminister Pedro Passos Coelho.
Portugali peaminister Pedro Passos Coelho. Foto: SCANPIX

Portugali peaminister Pedro Passos Coelho ütles reedel, et valitsus kavatseb kaotada 30 000 avaliku sektori töökohta osana rahvusvaheliste laenuandjatega kokkulepitud kärpeprogrammist.

Coelho lausus pöördumises rahvale, et pensioniiga tõstetakse tagasi 66 eluaastani ning riigiametnike töökoormust kergitatakse 35 tunnilt nädalas 40ni.

Valitsusjuht avalikustas paremtsentristliku valitsuse programmi keskpikaks perspektiiviks, mida järgides loodab riik aastaks 2016. kokku hoida kuus miljardit eurot.

Valitsuse kava peaks võimaldama kahandada sel aastal eelarvepuudujääki 5,5 protsendini sisemajanduse kogutoodangust (SKT), 2014. aastal 4 ja 2015. aastal 2,5 protsendini, mis mahub Euroopa Liidu (EL) seatud 3 protsendi piiresse.

Plaanid nõuavad Portugalile kahe aasta eest 78 miljardit eurot laenu lubanud rahvusvaheliste võlausaldajate kolmiku - ELi, Euroopa Keskpanga ja Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) heakskiitu.

Prognooside kohaselt langeb riigi majandus sel aastal 2,3 protsenti, tööpuudus peaks kerkima rekordilise 18 protsendini.

Valitsus oli sunnitud eelmisel kuul 2013. aasta kärpekavad üle vaatama, kui riigi konstitutsioonikohus otsustas, et mitmed senised kärpemeetmed olid ebaseaduslikud. Valitsus on lubanud uutest maksutõusudest hoiduda, kavandades kulude kokkuhoidu halduskulude vähendamisega ning kärbetega tervishoiusüsteemis, hariduses ja sotsiaalkindlustuses.

Coelho on raskustes kärpemeetmetele toetuse leidmisega. Kasinus on Portugalis sügavalt ebapopulaarseks muutunud ning põhjustanud terve rea sellevastaseid meeleavaldusi. Riigi peamine opositsioonierakond Sotsialistlik Partei, mis oli 2011. aastal võimul, mil riik rahvusvahelist abipaketti taotles, on heitnud valitsusele ette liialdamist kärbetega, mis on erakonna sõnul majanduslangust ning tööpuudust süvendanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles