Sloveenia sai Moody'selt rämpsreitingu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sloveenia lipp.
Sloveenia lipp. Foto: AP / Scanpix

Moody’s kukutas teisipäeval rämpstasemele euroala liikme Sloveenia krediidireitingu. Tilluke riik võitleb parasjagu kõigest väest ELi abipaketi vastu.

Agentuuri otsuse tõttu jäid toppama Sloveenia plaanid dollariturul võlakirju müüa.

Moody'se sõnutsi langetati Sloveenia reiting Baa2 juurest Ba1 peale pangandussüsteemi nõrkuse, riigirahanduse allakäigu ning rahvusvahelise abipaketi üha suureneva tõenäosuse tõttu.

Ühtlasi jäeti riigi väljavaade «negatiivseks», mis tähendab seda, et reiting võib langeda veelgi madalamale.

«On tõenäoline, et Sloveenial läheb tarvis teiste riikide tuge, välisabi,» hoiatas Moody’se Euroopa riigivõlakirjade osakonna juhataja Yves Lemay.

Vaatamata oma väiksusele – Sloveenias elab vaid 2 miljonit inimest – on riik tõmmanud endale finantsturgude kõrgendatud tähelepanu.

Üha rohkem kardetakse, et Sloveeniast saab kuues euroala liikmesriik, mis ELi finantsabi vajab.
Moody'se teadaanne katkestas dollarivõlakirjade müütamise, mille abil riigi uus vasaktsentristlik valitsus välisabi vältida loodab.

Moody'se hinnangul on Sloveenia pangavarade kvaliteet 2012. aastaga «oluliselt halvenenud» ning «halveneb majanduskeskkonna nõrkuse tõttu veelgi».

Mullu langes Sloveenia SKT 2,3 protsendi jagu, tänavuseks ennustab Moody’s 1,9-protsendilist majanduslangust.

Pankade rekapitaliseerimine läheb agentuuri hinnangul maksma 8-11 protsenti Sloveenia SKTst.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles