Pensione ja peretoetusi ei puututud, matusetoetus jääb vaid vajajatele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Sotsiaalminister Hanno Pevkur ütles, et valitsus tegi selge valiku täna kinnitatud eelarvekärpega pensione ja peretoetusi mitte vähendada. Küll aga võetakse matusetoetus ära nendelt, kellel selleks pole otsest vajadust.

«Mis puudutab sotsiaalministeeriumi kahte suuremat valdkonda: pensione ja peretoetusi, siis siin tegi valitsus selge valiku, et pensione ega peretoetusi selle kärpega ei vähendata,» sõnas sotsiaalminister valitsuse pressikonverentsil.

Kuna peretoetused on eelarves arvestuslikud kulud, pidi ministeerium leidma sinna hoopis lisaraha umbes 67 miljonit krooni.

Matusetoetuse raha vähemaks

Matusetoetusteks ette nähtud 55 miljoni kroonist eelarvet seevastu vähendati ja pärast kärbet jääb sinna reale alles 35 miljonit krooni.

«Matusetoetuse jagamise põhimõtted vaadatakse üle ja need, kes peavad toetust saama, seda toetust ka saavad, aga need, kel otsene vajadus toetuseks puudub, seda ei saa,» sõnas Pevkur. Uued matusetoetuse jagamise kriteeriumid saadetakse laiali omavalitsustesse, mis toetust jagavad.

Sotsiaalmaksu mõju ravikindlustusele

Pevkuri sõnul tulenevad sotsiaalvaldkonnas toimuvad peamised muudatused kahest mõjurist: olukorrast tööturul ja olukorrast majanduses. Sotsiaalmaksu väiksem laekumine osutab väga suurt mõju ravikindlustusele, täpsemalt haigekassale. «Haigekassa kogu kärpemaht täiendavalt ulatub 688 miljoni kroonini, aga nende kärbetega tegeleb täpsemalt haigekassa nõukogu,» lisas Pevkur.

Teiselt poolt mõjutab hasartmängumaksu väiksem laekumine kõik kolmanda sektori organisatsioone, kes saavad seetõttu vähem rahastatud. «See on kindlasti väga tugev löök neile,» arvas minister.

Valitsus kiitis täna heaks 3,4 miljardi krooni suuruse eelarve. Sotsiaalministeeriumi valitsemisala kulusid vähendatakse kokku 182 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles