Gazpromi kasum vähenes 10 protsenti

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi logo.
Gazpromi logo. Foto: SCANPIX

Gazprom teenis eelmisel aastal 1,182 triljonit rubla ehk 37,8 miljardit dollarit puhaskasumit. Seda on  kümnendiku võrra vähem kui 2011. aastal, selgub ettevõtte rahvusvaheliste raamatupidamisstandardite kohaselt koostatud majandusaruandest.

Kasumi vähenemise põhjuseks on müügi kahanemine ning ühekordsed maksed klientidele.

Ettevõtte käive kasvas aastaga kolm protsenti 4,764 triljoni rublani.

Ettevõtte teatel vähenes eksport seitse protsenti 482 miljardi kuupmeetrini. Gaasimüük ettevõtte suurimale eksporditurule Euroopasse vähenes aasta varasemalt  156 miljardilt kuupmeetrilt eelmisel aastal 151 miljardi kuupmeetrini. Müük endise NSVL riikidele kahanes samal ajal 81 miljardilt kuupmeetrilt 66 miljardini.

Müügimahtude vähenemist tasandas gaasi kõrgem hind.

Erakorraline kulu Gazpromi jaoks oli kompensatsioonimaksed Euroopa klientidele, kelle väitel oli Venemaa gaasi hind liiga kõrge. Gazprom maksis Euroopa firmadele mullu kokku 102 miljardit rubla.

Lenta.ru märgib, et märtsis avaldatud Venemaa raamatupidamisstandarditele vastava aruande kohaselt kahanes kontserni kasum  mullu 37 protsenti 556,34 miljardi rublani. Kontserni käive kasvas selle aruande kohaselt 7,6 protsenti 895,8 miljardi rublani.

Financial Times kirjutab, et Gazpromi aktsia on viimase aastaga oma väärtusest kaotanud enam kui kolmandiku, sest kulud kasvavad, kasum väheneb ja omanikutulu saavad aktsionärid tõenäoliselt loodetust vähem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles