Järgmise viie aastaga võib Euroopa telekomisektorist kaduda iga kolmas töökoht

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiilsidevõrgu mast
Mobiilsidevõrgu mast Foto: Kunnar Rüsülainen

Euroopa 27 riigi telekomitöötajaid esindava ametiühinguliidu UNI ICTS nõukogu liikme Franca Salis Madinieri sõnul on regiooni telekomiettevõtetel plaanis kaotada lähima viie aasta jooksul umbkaudu 300 000 töökohta, kirjutab Bloomberg.

See tähendab, et ohus on pea iga kolmas Euroopa telekomisektori töökoht, praegu on regioonis nimetatud majandusharus hõivatute arvuks umbkaudu 1,1 miljonit inimest.

Teise Bloombergi allika, teema tundlikkuse tõttu anonüümseks jääda soovinud suure telekomiettevõtte tippjuhi hinnangul on kümne aasta pärast sektorist kadunud juba pea 50 protsenti töökohtadest.

Suuri tööjõukärpeid põhjustab tema sõnul Euroopa telekomiettevõtete püüd jõuda efektiivsuselt järgi Põhja-Ameerika sama sektori ettevõtetele.

Bloombergi andmetel on USA suurimad telekomioperaatorid AT&T, Verizon ja Sprint viimase kuue aasta jooksul kokku vähendanud oma töötajate arvu pea veerandi võrra. Euroopas, kus turud on fragmenteeritumad ning valitsused on tihti tugevalt vastu suurtele koondamistele, on telekomiettevõtted siiani massilistest tööjõukärbetest hoidunud ning oma finantssseisu tugevdanud pigem mittevajalike varade müügi ja dividendide vähendamise abil.

Kuigi aastatel 2002-2010 Euroopa komisjoni telekommunikatsioonipoliitika eest vastutanud Fabio Colasanti sõnul on telekomiettevõtted mitmetes riikides ühed peamised tööandjad, mistõttu lasub neil moraalne kohustus tööjõukärpeid iga hinnaga vältida, on seoses Euroopa riikides üha rohkem rakendatavate kasinusprogrammidega alanud siiski juba ka esimesed suuremad koondamised.

Telecom Italia teatas eelmisel kuul 3350 inimese koondamisest, Vodafone kavatseb Saksamaal, Itaalias ja Hispaanias koondada kokku 2000 inimest, mis on sama palju, kui TeliaSonera poolt järgmise kahe aasta jooksul koondatavate töötajate arv.

Sellegipoolest pole praegu plaanitavad kärped analüütikute hinnangul kaugeltki mitte piisavad.

Tööjõu vähendamist tingib ka tehnoloogia areng - just praegu on Euroopas toimumas üleminek traditsioonilistlt pidevalt hooldamist nõudvatelt vasekaableid kasutavatelt analoogvõrkudelt fiiberoptilistele võrkudele, mis näiteks Saksamaal võib riiki nõustava Input Consultingi analüütiku Michael Schwemmle hinnangul tähendada 10 000 Deutsche Telekomi töötaja koondamist.

Seejuures on 32 protsendi ulatuses Saksamaa riigile kuuluv ettevõte viimase viie aasta jooksul juba koondanud 10 protsenti oma töötajatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles