PC-monitoride lahutusvõime kasvu pärsib nutiseadmete populaarsus

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuvar
Kuvar Foto: SCANPIX

Nutitelefonidest ja tahvelarvutitest tuttavad ülikõrged pikslitihedused ei jõua ilmselt nii pea LCD-monitoridesse, kuna ekraanitootjad teenivad väiksemate seadmete ekraanide valmistamisega palju rohkem raha, kirjutab Techradar.

Viimastel aastatel on mobiilsete nutiseadmete ekraanidel kuvatav pilt muutunud ülikvaliteetseks ning pikslite arv ekraanil ühe pikkusühiku kohta plahvatuslikud kasvanud.

Sellel aastal on tippklassi nutitelefonide ekraanidel saanud lahutusvõime 1920x1080 pikslit juba standardiks ning turule on jõudnud ka 10-tollise ekraanidiagonaaliga tahvelarvutid, mille ekraani lahutusvõime on lausa 2560x1600 pikslit.

Need numbrid ei valmista aga traditsiooniliste PC-de kasutajatele erilist rõõmu. Praegu tavamüügis olevate kuni 24-tollise ekraanidiagonaaliga monitoride seas on valdavaks lahutusvõimeks 1920x1080 pikslit, parematel juhtudel ka 1920x1200 pikslit. Selleks, et saada 2560x1440 lahutusvõimega monitor, tuleb osta 27-tollise ekraanidiagonaaliga seade ning 2560x1600 pikslit ekraani puhul lausa 30-tollise diagonaaliga monitor.

Paraku ei ole lähiajal sellel alal muutusi oodata.

Ühe maailma suurima arvutiekraanide tootja Iiyama Suurbritannia üksuse juht Steven Kilroy selgitas Techradarile, et tööstuse põhiline fookus on suunatud aina kasvavale mobiilsete seadmete turule, kust on võimalik rohkem raha teenida.

«PC-monitoride turg kahaneb, kuna inimesed ostavad üha enam süle- ja tahvelarvuteid,» ütles Kilroy.

Veelgi hullemaks teeb PC-monitoride lahutusvõime kasvu väljavaate asjaolu, et isegi staatiliste müüginumbrite puhul on mobiilsete seadmete ekraanide turul võimalik tunduvalt rohkem raha teenida.

«Ekraanide alusmaterjal toodetakse pikkade lehtedena. Ühest lehest on võimalik välja lõigata palju rohkem tahvelarvuti ekraane, kui PC-monitori ekraane,» selgitas Kilroy lihtsat äriloogikat, mis ei motiveeri tootjaid personaalarvutite monitoride ekraanidele keskenduma.

Teisisõnu - kui sa oled just investeerinud mustmiljon dollarit uude LCD-paneelide tootmise vabrikusse, on sinu prioriteediks kindlasti turu kõige kasumlikum osa. Ning selleks on mobiilsed seadmed.

Kilroy sõnul pole erilist nõudlust kõrge pikslitihedusega ekraanipaneelide järgi tunda ka PC-monitoride tootjate poolt. Kuigi võib loota, et kui tarbijad harjuvad oma nutiseadmete ekraanide kõrge lahutusvõimega, tõusevad nende  nõudmised ka monitoride resolutsioonide vastu, ning seejärel suureneb ka tootjate poolne nõudlus, on tegu ilmselt pikaaegse protsessiga, mis ei pruugi lõpuks ikkagi tähendada parema lahutusvõimega soodsate monitoride turule jõudmist.

Sellegipoolest oli Kilroy´l PC-kasutajatele ka hea uudis. Tema hinnangul hakatakse monitorides kasutama üha rohkem IPS paneele ning mõne aasta pärast kasutatakse praegu veel laialdast populaarsust nautivaid madalama pildikvaliteediga TN tüüpi ekraane vaid kõige soodsama hinnaklassi kuvarites.

Samas on ka TN tehnoloogia pildikvaliteet viimastel aastatel tugevasti paranenud, mis tähendab, et IPSi läbimurre ei pruugi tegelikult mingit dramaatilist mõju monitoride pildikvaliteedile avaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles