BLRT Grupp: Ukrainas on palju omapärast

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fjodor Berman
Fjodor Berman Foto: Peeter Langovits

BLRT Grupp alustas tegevust Ukrainas 2004. aastal, olles ostnud Harkivis asuva hapnikutehase. Praegu toodetakse ja müüakse Ukrainas tööstuslikke, meditsiini- ja toidugaase ning osutatakse logistika- ja transporditeenuseid.

«Meie ettevõtted pakuvad tööd enam kui 200 ukrainlasele ning maksavad stabiilselt makse Harkivi ja Dnipropetrovski oblasti eelarvetesse,» ütles BLRT Grupi juhatuse esimees Fjodor Berman.

Üheksa aastaga on BLRT Ukraina ettevõtetesse investeeritud üle 40 miljoni euro. Üks viimastest projektidest oli nüüdisaegne tööstuslike gaaside tehas, mille ehitas Elme Messer Ukraine (BLRT tütarettevõte – toim) Dnipropetrovskisse sealse uue terasetootmise jaoks.

«Oli meeldiv kuulda, et Ukraina peaminister [Mõkola Azarov] andis sellele projektile hea hinnangu. Lisaks oleme teinud märkimisväärsed investeeringud logistika- ja transpordiettevõtte Elme Trans Ukraine’i võimsuste arendamiseks,» rääkis Berman.

BLRT Grupi juhatuse esimehe sõnul näeb ettevõte praegu kindlaid võimalusi tegevuse edasiseks arenguks Ukrainas: nii müügi suurendamiseks kui ka tegevuspiirkonna laiendamiseks. Ta tõdes, et selles riigis on palju omapärast, mida, nagu iga teise turu haaramisel, tuleb ette aimata ja mõista.

«Ukraina turu olulisust meie kontserni jaoks iseloomustab sealsete investeeringute maht. Näeme tohutut potentsiaali turu suuruse ning tooraine ja teiste ressursside kättesaadavuse poolest, seda nii Ukrainas kui ka Venemaa piiriäärsetel aladel. Loodame, et Ukraina muutub euroopalikuks, sealhulgas õiguslike aluste ja üldpõhimõtete osas,» rääkis Berman.

«Hetkel keskendume saavutatud turupositsioonide kindlustamisele. Näeme võimalusi gaasi tootmise ja müügi arendamiseks metalli-, keemia- ja toiduainetööstuse aladel ning seda ka neis piirkondades, kus meie ettevõtted veel praegu ei tööta,» lisas ta.

Hiljutist ärivisiiti koos peaminister Andrus Ansipiga Ukrainasse hindas Berman väga huvitavaks ja kasulikuks.

«See andis võimaluse selgitada, kuhu see riik liigub nii majandusliku arengu kui ka õigusnormide osas. On väga oluline, et need väljavaated ja hinnangud olid antud peaministri [Mõkola Azarov] ja riigitulude ministri [Oleksandr Klõmenko] poolt,» rääkis ta.

«Eriti hea meel oli saada kinnitust, et Ukraina maksusüsteem aina areneb, seejuures kasutatakse ulatuslikult Eesti nüüdisaegseid tehnoloogiaid ja kogemusi. Muutusi on märgata ka praktikas, näiteks paraneb olukord käibemaksu tagastamise osas. Meie ettevõtted juba said esimese tagasimakse ning ma loodan, et see tendents säilib, kuni probleem on lõplikult lahendatud,» lisas BLRT Grupi juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles