Kas tulemas on uus palgaralli? Sõltub ettevõtjate valikutest

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

«Lähima aasta-kahe jooksul tuleb igal ettevõtjal mõelda, milline on tema strateegia inimestega tegelemisel,» ütles majandusanalüütik Maris Lauri. «See, kas tuleb samasugune palgaralli nagu 2007ndal aastal, sõltub ettevõtjate valikust – kui nad hakkavad töötajaid konkurentidelt üle ostma, siis lähebki ralliks.»

Lauri rääkis Palgainfo agentuuri üritusel, kus tutvustati peatselt käivituvat kevadist palgauuringut, et analüütikutele on ilmselt tulemas huvitav aeg, samas ettevõtjatele on see raske, kuna erinevalt 2009-2010ndatest aastatest on töövõtjatel täna kõvasti rohkem sõnaõigust kui siis. «Reaalselt on meil 50 000 inimest hõivatut vähem kui oleme koguaeg arvanud ning see puudutab just noori ja täistööajaga inimesi. Koguaeg on räägitud üle 600 000 hõivatust, kuid tegelikult on meil 570 000-580 000 töötajat, kellega ettevõtjad saavad arvestada.»

Lauri ütles, et palgaralli käivitumine sõltub tööandjate valikust, kui hakatakse inimesi üle ostma, siis lähebki ralliks. «Standard on ju see, et üle ostmisel küsitakse juurde vähemalt 5-10 protsenti palka,» ütles ta. «Ettevõtjatel oleks parem kaasata töötuid ja tegeleda olemasolevate inimestega, see on jätkusuutlikum kui lihtsalt naabritelt üle osta.»

Võõrtööjõu peale samuti loota ei saa, sest me pole piisavalt rikkad, et võõrad siia tahaks tulla ja jääda. «Näeme ju, et meie juurde ei taha tulla isegi mitte lõunanaabrid, kuigi nende palgatase on veel madalam kui meil. Põhjuseks on kehvad sotsiaalsed garantiid ja palgatase – see ei meelita,» ütles Lauri.

Praegu on Eesti tööpuuduse määr 10 protsenti ning ca 19 000 inimest on kuni kuus kuud tööta olnud, seal hulgas võivad olla ka inimesed, kes aeg-ajalt Soomes tööl käivad. Ehk nemad on need töötud, keda on ettevõtjatel kõige kergem värvata. Kõige raskem on Lauri sõnul nendega, kes on olnud pikalt ehk üle aasta tööta. «Nendega tuleb palju vaeva näha, üks asi on aegunud oskused, teine asi aga tööharjumus. See kustub aja jooksul, kui inimene ei käi tööl,» ütles Lauri. Ta prognoosib, et järgmisel aastal kukub Eesti töötusemäär 8 protsendi peale, kusjuures väheneb lühiajaliste töötute osakaal

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles