Soome ökonomist: õlle tarbimise ja SKT arengu suhe on muutunud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlu.
Õlu. Foto: SCANPIX

Alates selle sajandi algusest on Soomes õlletarbimine hakanud järgima sisemajanduse kogutoodangu (SKT arengut, enne seda see nii ei olnud, ütles Danske Banki ökonomist Lauri Uotila Kauppalehtile.

Veel 1990. aastatel oli nii, et suure majanduskriisi ajal õlle tarbimine kasvas, kuigi kogu alkoholi tarbimine vähenes. Näiteks 1992. aasta kriisi ajal tarbiti Soomes õlut 88 liitrit inimese kohta, kui majandus läks pärast seda tõusule, siis õlle tarbimine vähenes.

Sel sajandil on aga õlle tarbimine vähenenud koos majanduslangusega. Näiteks 2009. aastal, kui SKT vähenes üheksa protsenti, langes õlle tarbimine kuus protsenti. 2010. aastal tarbiti inimese kohta 74 liitrit õlut.

Kuna eurokriis jätkub ja majanduse väljavaated ei ole soodsad, siis peaks õlle tarbimine püsima Soomes eelmise aasta tasemel, ennustas Uotila.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles