Suhtekorraldajate suurima käibe saavutas Corpore

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kommunikatsioonifirmade käive 2012
Kommunikatsioonifirmade käive 2012 Foto: Otsustaja

Meelis Kubitsa ja Allar Tankleri büroo Corpore näitas koos kirjastuse ja konverentsikorraldusega mullu käibeks 1,5 miljonit eurot. Neist jäi napilt maha büroo Hamburg ja Partnerid, kes muu hulgas nõustas mullu riiki elektrituru avamisel.

«Eesti praegust suhtekorraldusmaastikku iseloomustavad kaks üsna vastandlikku suundumust. Ühelt poolt tegutsevad võimalikult laia kommunikatsiooniteenuste paketti pakkuvad agentuurid. Teisalt on turule tulnud agentuure, kes nõustavad ainult ühes valdkonnas: näiteks valitsussuhetealase nõustamise või sotsiaalmeedia lahenduste alal,» kommenteeris kommunikatsioonibüroo JLP omanik Kristi Liiva.

Liiva sõnul on spetsialiseerunud agentuuri eelis oma valdkonna põhjalik tundmine, universaalteenust pakkuva agentuuri pluss aga parem kliendi tundmine tänu pikaajalisele koostööle.

Liiva märkis, et müügitulu tipus on universaalteenuse pakkujad. «Ehkki esimesed ettevõtted tähistavad tänavu täisikka jõudmist, on suhtekorraldusturg tervikuna veel alles teismeeas ehk välja kujunemata,» märkis Liiva. «Põhiliseks kapitaliks on pikaajalised usaldussuhted ettevõtluskogukonnas, mitte loovlahendused ning napilt on nii rahvusvahelist töökogemust kui ka uuendusmeelsust. Ärimahtude hüppelist kasvu majanduskeskkond ei soosinud mullu ega tee seda ka tänavu.»

Liiva lisas, et nii nagu kingsepal pole kingi, on ka Eesti suhtekorraldajad nõrgad oma agentuuri brändi arendajad.

«Kommunikatsioonibüroode seas on loetud arv elujõulise ärimudeliga, pühendunud partneritele ja tugevatele kliendisuhetele rajatud meeskondi ning vaid üksikud teenuste arendusse investeerivad tegijad,» ütles Liiva.

Liiva ja Kubitsa büroo ühinemine kukkus tänavu läbi. Mullu panid kaks kogenud tegijat leivad ühte kappi, kuid tänavu talvel juba lahutati. «Sünergiat, nagu me ette kujutasime, ei tekkinud,» ütles Kubits. «Kristi Liiva on olnud väga tugev administraator suurtes ettevõtetes. Mina olen töötanud ühes ettevõttes. Kahe tugeva identiteedi koostöö võib õnnestuda, aga võib ka mitte toimida.»

Omanimelise büroo omanik Hannes Hamburg ütles, et eelolevail aastail jätkavad kasvu suured bürood, kelle käive on vähemalt pool miljonit, kuna suudavad pakkuda stabiilsemat teenust. «Eesti PR-turg on kokku kuus miljonit eurot. Võrdluseks – maailma ühe juhtiva kommunikatsioonibüroo Burson-Marsteller Soome üksuse käive on täpselt sama suur. Seega peame aru andma oma tegelikust positsioonist ja arenguvõimalustest,» märkis Hamburg.

Loe ka usutlust Corpore juhi ja suuromaniku Meelis Kubitsaga esmaspäeval ilmuvast Postimehe majandusajakirjast Otsustaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles