Metsaomanikud saavad tänavu üle 100 miljoni krooni

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Juba teist aastat saavad metsaomanikud erametsakeskuse kaudu toetust Natura 2000 alal asuva erametsamaa eest, tänavu kuulub jagamisele kokku 82 miljonit krooni.


Koos teiste eurotoetustega saavad erametsaomanikud taotleda kokku toetust üle 100 miljoni krooni.

Kokku on võimalik toetust taotleda 70 178 ha piiranguvööndis asuva metsamaa ja 14 760 ha sihtkaitsevööndis asuva metsamaa eest.

«Praeguse seisuga on erametsakeskus Natura metsatoetusteks saanud 700 taotlust ja neid laekub pidevalt juurde,» ütles erametsakeskuse juhatuse liige Eve Rebane. Mullu esitati kokku 1900 taotlust, seni on neist rahuldatud 1108 kogusummas 13,5 miljonit krooni.

2008. aastal võttis Erametsakeskus Natura erametsamaa toetusetaotlusi vastu esimest korda. Toetust taotleti ligi 30 miljoni krooni ulatuses 28 000 hektarile. Vähemalt pooled erametsaomanikud jätsid taotluse esitamata. «Toetus on ette nähtud kõigile, kelle mets asub Natura alal ja see raha on abiks looduskaitselisi väärtusi sisaldavate metsade hooldamisel, kompenseerides omanikele ka piirangute tõttu saamata jäävat tulu,» märkis keskkonnaministeeriumi asekantsler Andres Talijärv.

Seni suurim ühele taotlejale määratud toetussumma on 193 052 krooni. Keskmine toetus jääb 12 255 krooni piiresse.

Toetust saab erametsaomanik taotleda vähemalt 0,3 ha suuruse metsaala kohta, mis on kantud keskkonnaregistrisse ning asub Natura 2000 hoiualal, sihtkaitse- või piiranguvööndis. Toetuse määr on piiranguvööndis ja hoiualal 940 krooni ha kohta aastas, sihtkaitsevööndis 1720 krooni ha kohta.

Erametsakeskus jagab erametsaomanikele ka siseriiklikke metsandustoetusi. Neist olulisemateks ja mahukamateks on metsamajandamiskavade koostamise ja metsa uuendamise toetus. Selleks aastaks on nendeks planeeritud vastavalt 11 ja 13,7 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles