Lugeja küsib: mida teha, kui kaasomanik eirab, kuid majal on vaja lekkivat katust parandada

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maja.
Maja. Foto: SCANPIX

Vastukajana kaasomandi artiklile tekkis E24 lugejal küsimus, kuidas oleks juriidiliselt korrektne käituda, kui kaasomanik keeldub kontaktikatsetele vastamast (korteris elavad üürilised), kuid oleks hädasti vaja teha kriitilist remonti või maja renoveerimist, näiteks parandada lekkiv katus?

Aastaid kestnud lekkimine on tekitanud majale märgatavaid kahjusid ning selline olukord on sõna otseses mõttes majale kahjulik ja kaasomaniku poolt mitte-heaperemehelik.

Vastab Pindi Kinnisvara jurist Aet Peetso:

Sellisel juhul tuleb teavitada remonttööde tegemisest ikkagi kinnistu kaasomanikku, mitte üürnikke.
Kõik kaasomanikud on kohustatud kandma kaasomandi eseme korrashoiu/remondi kulud ja seda proportsionaalselt vastavalt kaasomaniku omandis oleva kaasomandi suurusele.
Oma korteri üürile andnud kaasomanik teavitab hoones planeeritavatest remonttööde algusest enda üürnikke vastavalt pooltevahelisele lepingule.
Teie kohustus ei ole teise kaasomaniku üürnikke teavitada ja seda põhjusel, et Teil ei ole üürnikega lepingulist suhet ning antud kohustus ei teki Teile ka seadusest.
Teil kaasomanikuna on teavitamiskohustus täidetud, kui edastate tähitud kirja (kättesaamiskinnitusega) Teile teadaolevale kaasomaniku elukoha aadressile või e-posti aadressile (kättesaamiskinnitusega).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles