Tallinnas lõppes rahvusvaheline küberkaitseõppus

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnas lõppes rahvusvaheline küberkaitseõppus.
Tallinnas lõppes rahvusvaheline küberkaitseõppus. Foto: NATO küberkaitsekoostöö keskus

Eile õhtul lõppes NATO küberkaitsekoostöö keskuse poolt korraldatud küberkaitseõppus Locked Shields, mille võitjaks tunnistati NATO meeskond. Kaks päeva väldanud õppuse eesmärgiks oli panna proovile IT spetsialistide oskusi ning harjutada riikidevahelist koostööd.

«On hea meel näha, et kaitsemeeskonnad on selleaastaseks õppuseks väga tõsiselt valmistunud, sest vastastel tuli teha tublisti tööd, et raskustaset kõrgel hoida,» sõnas harjutuse valge meeskonna juht ja RIA peadirektor Jaan Priisalu. «See on näitab, et meeskonnad võtavad harjutust väga tõsiselt ning et varasematel õppustel kogetu on olnud kasulik ja õpitut suudetakse kasutusele võtta.»

«Õppus on võrreldes 2008. aastaga, kui toimus meie esimene selline harjutus, märgatavalt edasi arenenud ning meeskondade järjest kõrgem tase näitab, et õppused täidavad oma eesmärki,» märkis NATO küberkaitsekoostöö keskuse direktor kolonel Artur Suzik. «Ma olen täiesti veendunud, et õppuse edukus on tugevalt seotud meie heade koostööpartneritega, kelleta seda üritust ei toimuks. Ma siiralt loodan, et 2014. aasta õppus toob meid kõikide nendega uuesti kokku.»

Tunnustamaks Jaan Priisalu, kes on nii NATO küberkaitsekoostöö keskuse õppustesse kui ka muudesse tegevustesse alates 2008. aastast märkimisväärselt panustanud, anti õppuse viimasel päeval talle üle NATO küberkaitsekoostöö keskuse auliikme nimetus.

Auliikme nimetusega pärjatakse keskuse koostööpartnereid nii akadeemikute kui praktikute hulgast, kellega keskusel on pikaajaline viljakas koostöö.

Küberõppuse korraldas NATO küberkaitsekoostöö keskus koos Soome kaitseväe, Eesti kaitseväe, Kaitseliidu küberkaitseüksuse ja Riigi Infosüsteemide Ametiga. Tehnilist tuge pakkusid Cisco, Clarified Networks, Clarified Security ja Bytelife.

Õppusel osales kümme meeskonda Eestist, Soomest, Leedust, Saksamaalt, Hollandist, Itaaliast, Poolast, Hispaaniast, Slovakkiast ja NATOst. Harjutust koordineeriti NATO küberkaitsekoostöö keskusest.

2008. aastal asutatud NATO küberkaitsekoostöö keskus on Tallinnas asuv rahvusvaheline sõjaline organisatsioon, mille missiooniks on parendada NATO liikmesriikide ja keskuse partnerite suutlikkust, koostööd ja infovahetust küberkaitse valdkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles