Jüri Riives: vale tootearendusstrateegia viib pankrotini

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhatroonika innovatsioonikeskuse Kksmose- ja autotööstuse kvaliteedinõuetele vastav robottootmissüsteem.
Mehhatroonika innovatsioonikeskuse Kksmose- ja autotööstuse kvaliteedinõuetele vastav robottootmissüsteem. Foto: Heiko Kruusi / Linnaleht

Tänapäeva toodete  elutsükkel muutub aina lühemaks, seega on  tootearendusel  ettevõttes vägagi strateegiline roll. Tootearendus on  väga ressursimahukas ja kui siin vale strateegia valida, siis võib kergesti pankrotiga lõpetada, ütles üle 20-aastase tootearenduskogemusega Mehhatroonika Innovatsioonikeskuse juhatuse liige Jüri Riives.

Riives rääkis Äripäeva tootearenduskonverentsil, et kui varem oli näiteks üks automudel  turul 8-10 aastat, siis tänapäeval oodatakse uut mudelit iga paari aasta tagant. Kõikides valdkondades eeldab klient suurt sortimenti, erinevaid seeriaid on väga palju. «Toodete funktsionaalsus dimensioneeritakse alati üle, võtame näiteks nutitelefonid, kuid kliendi ostuotsuse tegemiseks on see väga oluline,» ütles Riives.  

Sõltuvalt tootearenduseks kasutada olevatest ressurssidest tuleb valida, millise olemusega  meeskonda vajatakse ja milline on tootearenduse protsess - kas teha seda majasiseselt või kaasata partnereid.

«Tootearendus on väga kallis ja selleks on kaks teed: kas saada ise suureks ja arendada tulenevalt kliendi vajadustest tooteid ise või luua klastreid, konsortsiume, koostöövõrgustikke ja  arendustegevust targalt jagada,» selgitas Riives. Eriti oluline on koostöö kõrgtehnoloogiliste toodete loomisel.

Riivese sõnul aitavad tootearendusprotsessi kiiremaks ja odavamaks muuta unifitseerimine, spetsialiseerumine ja koostöövõrgustikud. Hea  tulemuse saavutamiseks soovitab Riives suhelda rohkem inimestega, vähendada bürokraatiat ning kasutada kõiki infotehnoloogilisi vahendeid.

Mehhatroonika Innovatsioonikeskus toetab  neid Eesti ettevõtteid, kellel on soov ja vajadus kasutada kõrgtehnoloogiat.  Innoreg projekti raames ja toel on MECA soetanud täisautomatiseeritud paindtootmissüsteemi (flexible manufacturing system - FMS), mis võimaldab katsetada uusi tehnoloogiaid ja valmistada innovatiivsete toodete prototüüpe, mille valmistamiseks seni Eestis võimalus puudus.  Konsortsiumis osaleb praegu ca 20 ettevõtet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles