Taal sai Eesti Energia nõukogu liikmeks saamisest teada päev varem

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõukogusse nimetamisest sai Olari Taal teada alles üleeile.
Nõukogusse nimetamisest sai Olari Taal teada alles üleeile. Foto: Mihkel Maripuu

Endine siseminister ja ekspankur Olari Taal oli eile esimest korda Eesti Energia nõukogu koosolekul. Taal ütles, et oma uuest kohustusest sai ta teada päev varem, kolmapäeva õhtul.

«Eks paar päeva oli enne aega mõelda ka,» lisas Taal.

Poolteist tundi kestnud Eesti Energia nõukogus oli eile teemaks Weroli katlamaja kahjude katmine ja Jordaania projekt.

Taal ei soostunud ütlema, mida arvab Jordaania projektist või ka nelja miljoni eurose kahju toonud rapsiõlitehase koostootmisjaama probleemist. «Eelistan Eesti Energia juhtkonnaga suhelda otse, mitte ajakirjanduse, isegi mitte Postimehe vahendusel,» ütles ärimees.

Taal märkis, et Jordaania projektiga teenib Eesti Energia raha ning talle on arusaamatu, kuidas sai tekkida selline jama nagu Weroli koostootmisjaam.

Eesti Energia investeeris oma endise nõukogu liikme Rein Kilgi rapsiõlitehase katlamaja renoveerimisse 4,3 miljonit eurot. Kilgi tehas läks aga pankrotti ja ettevõtte uus omanik, taanlastele kuuluv Baltic Agro ei soovi enam sooja Eesti Energia kombijaamalt osta. Seda peamiselt põhjusel, et taanlased ei taha toota Werolis enam jaemüügiks mõeldud Olivia rapsiõli, vaid eelistavad tööstuslikku toodangut.

Eesti Energia püüab nüüd koostootmisjaama katlaid tootjale tagasi müüa või leida neile uue ostja, kuid on selge, et investeeringut tagasi teenida pole enam võimalik.

Ebaõnnestunud investeeringu tõttu sai Taal ka oma ametikoha, sest Kilk oli sunnitud Weroli kahjumi pärast Eesti Energia nõukogust lahkuma.

Nagu mõne teisegi Eesti Energia nõukogu liikme puhul, tekib ka Taalist rääkides huvide konflikti kahtlus.

Taali äripartneriteks betoonitehases Talot on aga Jüri Mõis ja Hannes Tamjärv. Nii Mõis kui Tamjärv on investeerinud tuuleenergiasse ja neil on osalus ühes Eesti suuremas tuuleenergia arendajas 4 Energia.

Jällegi, 4 Energia ja Eesti Energia on konkurendid.

Taal ütles, et tal ei ole Eesti Energia nõukogu liikmena huvide konflikti. «Kui mul on investeeritud mõni protsent betoonitehasesse, siis see ei ole huvide konflikt,» ütles Taal.

Sellest nädalast on Eesti Energia aktsiate valitseja rahandusminister Jürgen Ligi. «Uue liikme nimetamisel on lisaks muule arvestatud Olari Taali varasemat hinnalist kogemust Eesti Energia nõukogu liikmena ning endise ehitus- ja majandusministrina,» teatas rahandusministeeriumi pressiesindaja Rainer Laurits.

Ligi ütles valitsuse pressikonverentsil, et Taal on ju vaieldamatu majandusekspert. «Eesti Energia nõukogu tugevneb tema näol ja ühtlasi saab ühe piinliku tõsiasja jätta tagaplaanile,» ütles Ligi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles