Valmib metsanduse arengukava aastani 2020

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis on palju metsa.
Eestis on palju metsa. Foto: Elmo Riig / Sakala

Keskkonnaministri moodustatud komisjon hakkab kokku panema Eesti metsanduse arengukava kuni aastani 2020.


«Metsanduse arengukava koostamise käigus hinnatakse metsanduses toimunut, kavandatakse metsade kasutamise võimalusi, seatakse konkreetsed eesmärgid ning planeeritakse tegevusi,» ütles keskkonnaministeeriumi looduskaitse ja metsanduse asekantsleri kt Andres Talijärv, kes on ühtlasi arengukava koostamise komisjoni esimees.

Riigikogus 2002. aastal heaks kiidetud ja kuni 2010. aastani kehtiv metsanduse arengukava on aidanud lahendada mitmeid olulisi probleeme. «Oluliselt on tõhustunud metsade kaitse ja riigi metsanduse korraldus, praktiliselt olematuks on muutunud metsavargused ja muu illegaalne tegevus metsades. Samuti on oluliselt kasvanud meie erametsaomanike teadlikkus sellest, kuidas metsaga ümber käia,» lausus Talijärv.

Samas vaevavad praegu Eesti metsandust mitmed probleemid. Näiteks toormepuudus, mis on osaliselt tingitud metsaressursi vähesest kasutamisest ja millega on kaasnenud tootmismahtude vähenemine. Takistavate teguritena märgivad metsamehed ka erametsaomanike vähest ühistegevust, nende ebasoodsat maksukoormust, piiranguid raskeveokitega puidu veol ja jätkuvalt riigi omandis olevate metsamaade kasutusest väljasolekut.

Mets katab üle poole Eesti maismaast ja on üks meie suuremaid looduslikke ja majanduslikke rikkusi. 70 protsenti ehk 1,5 miljonit hektarit Eesti metsadest on tulundusmetsad, ülejäänud hoiu- ja kaitsemetsad.

Metsasuse poolest on Eesti Euroopas 4. kohal, jäädes tahapoole vaid Soomest, Rootsist ja Sloveeniast. Metsamaa pindala ühe elaniku kohta on Eestis 1,7 hektarit ja kasvava metsa tagavara ühe elaniku kohta ulatub 337 tihumeetrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles