Uued kaubanduskeskused otsivad ehitamiseks raha

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endise Tallinna lihakombinaadi krundil Peterburi tee alguses peaks kahe aasta pärast valmima Pro Kapitali arendatav, seni veel nimetu kaubanduskeskus.
Endise Tallinna lihakombinaadi krundil Peterburi tee alguses peaks kahe aasta pärast valmima Pro Kapitali arendatav, seni veel nimetu kaubanduskeskus. Foto: Andres Haabu

Kui esialgu plaanis E.L.L. Kinnisvara Narva maantee ja Smuuli tee ristumiskohta kerkiva Panorama City nimelise kaubanduskeskuse valmis saada 2014. aasta kevadel, siis nüüd on tähtaega aasta võrra edasi nihutatud. Samale ajale planeeris Peterburi teele kavandatava keskuse avamise ka Pro Kapital, ent nagu firma juht Allan Remmelkoor tunnistas, on ka seda tähtaega aasta võrra kaugemale lükatud.

Mõlemad arendajad tahavad tänavu suvel ehitusega peale hakata, kuid praegu pole veel kummalgi pankadega rahastuses kokkulepet.

«Töö finantseerimise kallal käib. Pankadega on läbirääkimised käimas. Nad on öelnud summad, millega on nõus sisse tulema, aga kõiki lepinguid pole alla kirjutatud,» märkis Remmelkoor.

Plaanid muutuvad

E.L.L. Kinnisvara juht Aldo Dapon kinnitas, et läbirääkimised pankadega on lõpule jõudmas. «Panorama City arenduses on käsil lõpufaasi jõudnud läbirääkimised pankadega,» sõnas ta.

Dapon ütles, et ehituse algus on viibinud ka seoses keskuse 3. korruse meelelahutusala suurenemise ja ümberplaneerimisega, mis on võtnud kavandatust kauem aega.

«Ehitamist kavatseme alustada lähiajal, ehitusluba on keskusel olemas juba mullu detsembrist ning ka muud ettevalmistused ehituse alustamiseks on tehtud,» märkis Dapon.

Pro Kapitali kaubanduskeskuse juures ehitatakse praegu juurdepääsuteed, ent keskuse enda ehituse täpset algust ei julgenud Allan Remmelkoor nimetada. «Ei julge lubadusi anda. Küll tahaksime suvel saada asjadega sinnamaani, et oleks võimalus ehitust alustada,» sõnas firmajuht.

Remmelkoore sõnul räägitakse praegu ehitajatega läbi, kas on võimalik ajagraafikut lühendada. «Tänapäeval on suurte objektide jaoks alternatiivsed ehituslahendused, mis võimaldavad aega ja kulusid kokku hoida,» osutas ta.

Edasi on lükkunud ka Ülemiste keskuse laienduse valmimine, mis algul oli planeeritud 2014. aasta kevadeks, kuid on nüüd lükatud oktoobrisse.

«No see oli väga-väga ammu,» sõnas keskuse juht Guido Pärnits esialgse tähtaja paikapaneku kohta. «Ehitus, rahastamine ja muu, mis on vaja enne ära teha, võtab rohkem aega, kui kirjas lennukates plaanides,» lisas ta.

Küsimusele, kui raske on pankadelt rahastust saada, vastas Pärnits, et pangad pole rahastamisest ära öelnud. «Kui on korralik äriplaan ja rahavood taga, pole laenu saamisega probleemi,» märkis Pärnits.

Vaba pinna puudus

Samas lisas ta, et arendustel, millest on olemas vaid projekt ja ehitusluba, on ehk raskem raha saada kui juba toimival keskusel. «Kui tähtaega on edasi lükatud, ei välista miski, et lükatakse veel,» oletas ta konkurentide kohta.

Pärnitsa hinnangul leiab vähemalt Panorama City tõenäoliselt ehitusraha, kuna arenduse taga on kindel ja hea mainega Merko.

Swedbank väidab, et rahastab kaubanduskeskuste ehitamist meeleldi, vaatamata sellele, et Eestis on kaubanduspinda elaniku kohta rohkem kui lähinaabritel. Pangad eeldavad laenu andes arendajalt 30–40-protsendilist omaosalust.

«Kui arvestada asjaolu, et Tallinnas juba tegutsevates suuremates keskustes peaaegu puudub tühi pind, mida kaupmeestele pakkuda, võib järeldada, et kaubanduspinna ülepakkumist meil praegu ei ole,» sõnas panga kinnisvarasektori juht Ero Viik.

Samas möönis ta, et kui turule tuleb samal ajal palju uut vaba pinda, toob see tõenäoliselt kaasa surve rendihindadele.

«Kaubanduskeskused ehitatakse väga kauget tulevikku silmas pidades. Seepärast on otsustamise hetkel oluline õigesti arvestada, mis on ühe või teise keskuse konkurentsieelis tulevikus. On see asukoht, liikluslahendus, madal rendimäär või hoopis midagi muud. Kõik sõltub konkreetsest projektist,» märkis ta.

Viigi sõnul on Swedbank hiljuti rahastanud üht Tallinna südalinna projekti, mille arendamine käib praegu täie hooga ning mis peaks avatama aasta teises pooles. Südalinnas arendatakse praegu vana postimaja, kus avatakse Eesti esimene H&Mi pood.


Uued poed

Panorama City

•    Arendaja: E.L.L. Kinnisvara

•    Asukoht: Lasnamäe, Narva maantee ja Smuuli nurk

•    Hind u 100 miljonit eurot

Kaubanduskeskus

•    Arendaja: Pro Kapital

•    Asukoht: Lasnamäe, Peterburi tee 2

•    Hind: u 90 miljonit eurot

Ülemiste keskuse laiendus

•    Arendaja: Ülemiste Center OÜ

•    Asukoht: Lasnamäe, Tartu maantee ja Suur-Sõjamäe nurk

•    Hind: u 30 miljonit eurot

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles