Itaalia: Letta läks kohe kasinuse kallale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia peaminister Enrico Letta
Itaalia peaminister Enrico Letta Foto: SCANPIX

Itaalia verivärske vasaktsentristlik peaminister Enrico Letta ei raisanud hetkegi: otsekohe kuulutas ta lõppu kasinuspoliitikale, mida pooldavad Berliin ja Brüssel.

Täna alustab Letta koalitsioonivalitsuse kõnelusi oma paremtsentristidest rivaalidega Silvio Berlusconi juhtimise all.

Visandades oma programmi institutsioonilistest reformidest ja tööhõive tõstmise meetmetest, sekkus Letta jalamaid jõuliselt euroala debatti, saates Brüsselile ja Berliinile selge sõnumi: me vajame suunamuutust.

«Euroopa kasinuspoliitikast ei piisa enam,» teatas ta samas võtmes, nagu äsja väljendus ka Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso.

Ebastabiilses olukorras Itaalia presidendiks tagasivalitud 87-aastane Giorgio Napolitano määras Letta ametisse vaid 72 tundi pärast uuesti presidenditoolile istumist.

Letta pani lõhestatud parlamendile südamele ühineda laiapõhjalise koalitsiooni toetuseks – ainult sellise valitsuse moodustumisel soostub Napolitani presidendina jätkama.

«[Itaalia] poliitika on minetanud oma usaldusväärsuse,» ütles Letta.

«Üks kahest: kas me võidame selle üheskoos tagasi... või vastasel korral jääb riik ilma tööriistadeta oma probleemide lahendamiseks.»

Letta sõnutsi on Itaalia majanduskriis – ligi kaks aastat väldanud languse vili – «üüratu ja väljakannatamatu».

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles