Tarbijakaitse toetab omanike keskliidu algatust vee hinna reguleerimise osas

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tarbijakaitseamet toetab Eesti Omanike Keskliidu seadusemuudatuste paketti, mis määrab konkurentsiameti tururegulaatoriks ka vee valdkonnas, nagu on see teiste universaalteenustega.

Tarbijakaitseamet kohtus Eesti Omanike Keskliidu esindajaga, et arutada monopolide ohjeldamise temaatikat, sh ühisveevärgi- ja kanalisatsiooniseadusega seonduvaid probleeme, vahendas ameti pressiesindaja.

Tarbijakaitseamet leiab, et universaalteenuste pakkumist reguleeriv seadusandlus ei taga piisavalt tarbijate huvide kaitset. Tarbijakaitseameti peadirektori Helle Aruniidu sõnul on vaja regulatsioon kooskõlla viia euroopaliku konkurentsiõiguse ja tarbijakaitse praktikaga.

Praegust olukorda illustreerib kõige kujukamalt AS Tallinna Vesi näide, kus erinevalt Lääne-Euroopa kuni 10-protsendilistest marginaalidest teenitakse üle 40-protsendilist puhaskasumit, mida ei reinvesteerita piisavalt infrastruktuuri välja ehitamisesse ja parendamisesse, vaid võetakse välja dividendidena.

Kommunaalmonopolide põhjendamatud kasuminumbrid on otsene löök tarbijate rahakotile. Siin peab riik sekkuma, et kogu universaalteenuste  alane seadusandlus viidaks kooskõlla tarbijaõigustega, sh õigusega osta universaalteenuseid mõistlike hindadega, mille hinnakujundus on tarbijale arusaadav.

Tarbijakaitseamet on mitmeid kordi puutunud tarbijakaebuseid lahendades olukorraga, kus vee-ettevõtjal ja kohalikul omavalitsusel on tekkinud huvide konflikt, kuna kohalik omavalitsus on vee-ettevõtja osanik, kes samas kooskõlastab ka vee-ettevõtja hinnad. Samuti on olnud tarbijatel probleeme, kus arendaja poolt välja ehitatud veetrasside üleandmisel nõutakse tarbijatelt uue liitumistasu maksmist.

Aruniidu sõnul on probleemidele aastaid tähelepanu juhitud, nüüd on asutud tegudele. Hea meel on ka selle üle, et konkurentsiamet on alustanud vee-ettevõtete konkurentsiolukorra analüüsi ning toetab samuti omanike keskliidu initsiatiivi seadusandluse muutmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles