Lõuna-Eesti saab kolm põnevat turismiobjekti

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mooste mõis.
Mooste mõis. Foto: Margus Ansu

2011. aastaks valmib Lõuna-Eestis kolm nii sise- kui ka välisturistile põnevat külastusobjekti, mille rajamist toetab Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) kokku 86 miljoni krooniga.


Mooste mõisas hakkab pärast uuendusi käima senisest aktiivsem kunsti- ja muusikaelu, Vastseliina piiskopilinnuses renoveeritud hoone on samm keskaja teemapargi poole ning Saadjärve äärde plaanitakse harivat jääaja teemaparki. Kõik projektid said toetust EASi piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmist, mida rahastab Euroopa regionaalarengu fond.



«Mooste mõis tegutseb täna nii eduka külastusobjekti kui ka kultuuritraditsioonide kandjana ning praegune toetus on selle väga hea potentsiaaliga paiga väljaarendamisel loogiliseks jätkuks,» ütles EASi ettevõtluskeskkonna divisjoni direktor Monica Hankov. Alates 2000. aastast on restaureeritud mõisa peahoone, kus tegutseb Mooste põhikool, linakoda, käivitatud on 40-kohaline Veskiteater ja meistrite hoov.

Vastseliina vald restaureerib Piiri kõrtsi hoone Vastseliina piiskopilinnuse alal. Vastseliina piiskopilinnus on rajatud 1342. aastal võimsa tornlinnusena ning linnusekompleks piirkonnas ainulaadne vaatamisväärsus, mis on sajandeid olnud palverännakute paik. Piiri kõrtsi rajatakse ajalugu tutvustav külastuskeskus, keskaja köök, kauba- ja kunstikoda ning õpitoad.

Tartu valla Saadjärve Sihtasutus otsustas Tartu vallas Äksi külas asuva Saadjärve looduskeskuse arendada ainulaadseks jääaja teemapargiks. Selle läbivateks teemadeks on piirkonnale omaselt jääaeg ja vooremaastiku kujunemine ning pakutavad tegevused ühtaegu harivad ja meelelahutuslikud.


Näiteks on teemaparki kavandatud Eesti ühe suurema maketina puutetundlike ekraanidega varustatud Vooremaa makett ning jääaja tuba jääaegse temperatuuri ning jääkujukeste valmistamise võimalusega.

Kui Saadjärve looduskeskuse külastatavus senise suhteliselt piiratud sihtgruppidele suunatud teenustega on 8000 inimest aastas, siis pärast jääaja teemapargi valmimist oodatakse külastajate arvu kasvu vähemalt 30 000 inimeseni aastas. Samuti suurendab loodav teemapark kui tõmbenumber ka piirkonna teiste turismiobjektide külastajate arvu ning loob töökohti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles