Peaminister: Leedu peab arendama tuumaenergiat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ignalina tuumajaam
Ignalina tuumajaam Foto: Artur Sadovski

Leedu peab arendama tuumaenergeetikat, ütles peaminister Algirdas Butkevičius.

«Strateegilise komitee istungil otsustati: me pooldame seda, et Leedu on tuumaenergiaga riik,» ütles sotsiaaldemokraat Butkevičius esmaspäeval ajakirjanikele valitsuse strateegilise planeerimise komitee istungi järel.

«Meil tuleb ekspertide ja spetsialistide antud hinnangute põhjal regionaalpartnereid informeerida, et lähemal ajal uuesti kokku tulla, esitatud ettepanekuid analüüsida ning jõuda kompromissi ja kokkuleppeni,» lisas ta.

Butkevičiuse sõnul tähendab see, et kompanii Visagino Atomine Elektrine (VAE) ees avaneb tee läbirääkimisteks regionaalpartneritega. Samuti tuleb valitsusjuhi sõnul jätkata kõnelusi potentsiaalse investoriga - Jaapani korporatsiooniga Hitachi.

Leedu energiaministri Jaroslav Neveroviči juhitav töögrupp toetab meedia teatel Visaginase tuumajaama ehitamist kolmel tingimusel, millest üks on see, et regionaalsed partnerid kinnitavad oma projektist osavõttu ja investeerivad projektiarendusfirmasse enne lõpliku investeerimisotsuse tegemist.

«Leedu ei ole ametlike kanaleid pidi Eestit informeerinud. Seega ei saa me hetkel ka kommenteerida,» ütles majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi pressiesindaja Rasmus Ruuda BNSile.

Töögrupi hinnangul on Visaginase projekt teostatav, kui erakonnad jõuavad parteiülesele kokkuleppele, kui Leedu regionaalpartnerid kinnitavad oma osavõttu projektist ja investeerivad projektiarendusfirmasse enne lõpliku investeerimisotsuse tegemist ning kui rahvusvahelistelt laenuinstitutsioonidelt suudetakse saavutada paremad laenutingimused.

Töögrupp soovitab valitsusele teha parlamendiparteidele ettepanek rahvusliku energialeppe sõlmimiseks, et energeetikasektorit sel moel maksimaalselt depolitiseerida ja tagada strateegiliste energiasihtide pikaajaline elluviimine.

Ent samal ajal esitati valitsusele ka Leedu energiainstituudi ülimalt skeptilised hinnangud tuumaenergeetika arendamise finantsilisele otstarbekusele.

Kumma variandi kasuks poliitikud otsustavad, selgub mõne aja pärast. Neljapäeval tutvustatakse energiastrateegia eelnõu seimiistungil.

Leedu eelmine, konservatiivide juhitud valitsus kavandas Jaapani ettevõttega Hitachi 1350-megavatist tuumajaama, millest saaksid energiat kõik kolm Balti riiki. See pidi valmima aastail 2020–2022, kuid oktoobrikuiste parlamendivalimistega koos toimunud mittesiduval referendumil oli 62,7 protsenti leedulastest tuumajaama vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles