Ärieliit: Itaaliat on peaaegu võimatu valitseda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia lipp.
Itaalia lipp. Foto: SCANPIX

Itaalia juhtiva tööandjate ühenduse Confindustria juht Giorgio Squinzi kutsub nääklevaid poliitikuid üles kiiremas korras koalitsioonivalitsust moodustama, kuna vastasel korral võib riiki tabada kauakestev majanduslangus.

Squinzi rõhutas Financial Timesile antud intervjuus, et Itaalia ei ole Belgia, kuid vajadus valitsuse järele on kisendav – juba kaks kuud kestev valimistejärgne patiseis on juba läinud Itaaliale maksma 1 protsendi sisemajanduse kogutoodangust.

Mullu langes Itaalia majandus 2,4 protsenti.

Kaose sügavus sai kujukalt ilmsiks laupäeval, mil Itaalia 87-aastane ametist lahkuv president Giorgio Napolitano vastu tahtmist ka teiseks ametiajaks oma postile soostus jääma.

Squinzi tunnistas Financial Timesile, et Itaaliat on «raske... peaaegu võimatu valitseda».

Ta juhtis ühtlasi tähelepanu tõsiasjale, et viimased majandusandmed on üsna murettekitavad: üldise allakäiguga on liitunud ka eksport, mis ligi kahe aasta pikkusele majanduslangusele seni suhteliselt hästi vastu on pannud.

«Keset seda poliitilist segadust... võib varsti täituda 100 päeva [alates valimistulemuste selgumisest] ilma uue valitsuseta. Ja see ei ole hea,» ütles Squinzi.

«Ma tahan samuti rõhutada, et küsimus pole üksnes selles, kas meie [itaallased] suudame oma majanduse toibutada, vaid selles, kas Euroopas üleüldse tuleb selline asi nagu majanduse taastumine. Sest on karjuvalt ilmne, et majanduse hoog raugeb.»

Napolitano ametiaeg pidi maikuus lõppema, kuid sügavalt fragmenteeritud parlament ei suutnud kuidagi talle mantlipärijat leida, kuigi hääletas lausa viis korda.

Vasaktsentsitliku Demokraatliku partei juhatus astus nädalavahetusel täies koosseisus tagasi – pärast seda kui erakonnasisese mässu tulemusel ebaõnnestus endise peaministri Romano Prodi seadmine presidendikandidaadiks.

Itaalia peavooluparteide olukord on habras.

Demokraadid on niivõrd lõhestatud, et ei pruugi leida juhti, kes neid koos suudaks hoida. Berlusconi kohal ripuvad ähvardavalt mitmed kohtuasjad.

Kuna kordusvalimised võidaks veenvalt «kloun» Beppe Grillo, peaks vana kaardivägi aga olema sügavalt motiveeritud oma sõjakirveid maha matma.

Copyright The Financial Times Limited 2013 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles