Finantstehingute maksu ootab kohtutee

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti rahandusminister George Osborne demonstreerib Londonis Downing Streetil reportereile ja piltnikele oma portfelli.
Briti rahandusminister George Osborne demonstreerib Londonis Downing Streetil reportereile ja piltnikele oma portfelli. Foto: SCANPIX

Suurbritannia lubas reedel kaevata Brüsseli finantstehingute maksu Euroopa Kohtusse. Maaklerite arvates võib maksul olla laastav mõju Londoni Cityle.

Briti rahandusministri George Osborne’i sõnutsi lähtub Suurbritannia sellest, et maksu kehtestamine 11 ELi liikmesriigis oleks ebaõiglane nende riikide suhtes, kes osaleda ei soovi.

«Me oleme mures antud ettepaneku teatud eksterritoriaalsete aspektide pärast, seetõttu oleme me otsustanud pöörduda kohtu poole,» ütles Osborne Washingtonis Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) kevadkoosoleku kuluaarides.

Brüssel käis finantstehingute maksu  (FTM) ettepaneku välja veebruaris, kuid seda toetasid vaid 11 Euroopa Liidu 27st liikmesriigist – nende hulgas Saksamaa, Prantsusmaa ja Itaalia.

Lisaks nimetatud triole hüppasid pardale veel Austria, Belgia, Eesti, Kreeka, Portugal, Slovakkia, Sloveenia ja Hispaania.

FTM oleks 0,1 protsenti aktsiate ja võlakirjade tehingutelt ning 0,01 protsenti tuletisinstrumentide tehingutelt, mis 11-riigilises maksualas teostatakse.

Samas aga kehtiks maks ka kõikidele tehingutele väljaspool nimetatud ala, kui aktsiad, võlakirjad või tuletisinstrumendid, millega tehinguid teostatakse, on emiteeritud 11-riigilises maksualas.

See tähendaks näiteks seda, et kui Londonis, New Yorgis või Singapuris kaubeldakse Prantsuse võlakirjaga, läheks tehing FTMi reeglitest lähtuvalt maksu alla – seega mõjutaks maks institutsioone väljaspool maksuala.

Britid loodavad saavutada kohtuga ähvardades olukorra, kus FTMist eemaldatakse eksterritoriaalne element.

Samas andsid nad selgesõnaliselt mõista, et vajadusel on kohtutee kindel.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles