Küpros panustab järgmiseks kasiinodele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasiino.
Kasiino. Foto: Ove Maidla.

Küpros avalikustas plaanid hakata müütama kasiinolitsentse ning ehitada valmis maagaasihoidla, et pangakollapsist halvatud majandust taas käima tõmmata.

Samas hoiatas president Nicos Anastasiades oma eilses telepöördumises, et saarlasi ootab ees «keerukas ja katsumusterohke aeg».

Esialgsete prognooside kohaselt kukub Küprose rahvamajanduse toodang järgmise kahe aastaga vähemalt 12,5 protsenti.

Kindlustamata pangahoiuseid Küprosel on tabanud 60-protsendilised «juukselõikused», töötusmäär tõuseb tervalt.

Ühtlasi tuleb Küprosel oma teenustesektor täielikult ümber teha – pärast aastakümneid kestnud sõltuvust turismist ning offshore pangateenuste ja õigusabi pakkumist peamiselt Vene ja Ukraina ettevõtetele.

EL/IMFi 23,5 miljardi eurose abipaketi tingimustena on Küpros lubanud müüa ära suure osa oma kullavarudest, tõsta ettevõtete tulumaksu 12,5 protsendi peale ning restruktureerida drastiliselt riigi suurimat panka Bank of Cyprust.

Samal ajal kammitsevad saare äritegevust – mis sõltub suuresti impordist – raha massilise põgenemise välistamiseks kehtestatud kapitalikontrollid.

Anastasiadese sõnutsi eraldab valitsus 21 miljonit eurot toetamaks 6000 töökohta turismisektoris ning rendib noortele farmeritele soodsalt riigi- ja kirikumaad.

Elustamaks kinnikiilunud ehitustegevust valmistatakse ette stiimuleid uute golfiradade rajamiseks, ühtlasi tühistatakse ehituspiirangud teatud linnapiirkondades.

Maikuus tõmmatakse joon alla uurimistööle kasiinode rajamise kohta – mida Küprose mõjuvõimas õigeusu kirik siiani on keelanud.

Maagaasiterminal on valitsuse sõnutsi siiski keskmise perspektiivi projekt, kuna sõltub koostööst USA ja Iisraeli firmadega, mis hakkavad eeldatavasti arendama Küprose avamere gaasivarusid.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles