Lugeja küsib: kuidas käituda, kui kaasomandis maja teine omanik müüs oma osa mulle teatamata ära?

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maja.
Maja. Foto: SCANPIX

E24 lugeja küsib: Elan Nõmmel asuvas majas, millel on 2 korrust - esimesel korrusel elan mina perega ja teisel korrusel naaber. Ühel päeval teatas naaber, et müüs oma osa ära ning uued elanikud kolivad majja 1 kuu pärast. Maja oli meil naabriga kaasomandis. Tean, et mul on ostueesõigus, kuid kuidas ma seda tegelikkuses realiseerida saan?

Vastab Pindi Kinnisvara jurist Aet Peetso:

Teie jaoks on vajalik teada tehingu maksumust ja muid olulisi tingimusi eesmärgiga kasutada ostueesõigust samadel tingimustel, millega müüja ja ostja tehingu sõlmisid. Juhul kui naaber ei väljasta Teile tema ja ostja vahel sõlmitud ostu-müügilepingut, siis pöörduge Harju Maakohtu registriosakonda (Pärnu mnt 142, Tallinn 11317), kus saate konkreetse kinnistuga seotud ostu-müügilepinguga tutvuda. 

Seejärel pöörduge ostueesõiguse realiseerimiseks endale sobiva notari poole, kes koostab avalduse ning vajadusel edastab koostatud dokumendi kaasomanikust naabrile. Kui kaasomanik on avalduse kätte saanud, siis pöörduge tehingu vormistamiseks soovituslikult avalduse koostanud notari poole. Kaasomanikule tulenevat ostueesõigust saab realiseerida 2 (kahe) kuu jooksul tehingu tegemisest teadasaamisest.

Ostueesõigust ei saa kasutada asja müümisel müüja alanejale või ülenejale sugulasele või abikaasale, sundtäitmisel, pankrotimenetluses ja asja sundvõõrandamisel.

Juhul kui kaasomanik ei ilmu kokkulepitud ajal notari juurde asjaõigusliku lepingu sõlmimiseks, siis tuleb pöörduda õiguste kaitseks kohtusse.

Kui teil on tekkinud kinnisvaraalaseid küsimusi, siis kirjutage need selle loo kommentaaridesse või saatke meiliga info@e24.ee ja saate neile vastused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles