Lugeja küsib: kas ma pean maaklerile maksma, kui ta omavoliliselt mu korterit müüb?

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvarakuulutused.
Kinnisvarakuulutused. Foto: Margus Ansu / Postimees

E24 poole pöördus murelik lugeja: Otsustasin oma korteri müüki panna ja kuna olen ka enne ise hakkama saanud, riputasin kuulutuse City24 keskkonda. Üllatuseks märkasin paar päeva hiljem, et minu korterit müüb ka üks kinnisvarabüroo, kasutades minu poolt koostatud reklaamteksti ja minu poolt tehtud fotosid. Kokkulepe meil puudub, maakler pole isegi mulle helistanud. Ma ei adu võlaõigusseadust päris lõpuni ja tahaks teada, kas ma pean nüüd sellele maaklerile ka vahendustasu maksma, kui ta ostja toob?

Vastab Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman:

Kindlasti ei pea te kellelegi mitte midagi maksma, kui te teenust tellinud ei ole. Kahjuks tuleb vahel ette, et mõni oma vastutusrikkast rollist valesti aru saanud maakler nö kaaperdab eraisiku poolt sisestatud kuulutuse. Tegemist on äärmiselt ebaeetilise teoga ning ma soovitan kohe pöörduda selle maakleri poole, paluda omavolitsemine ära lõpetada ning kui seda ei juhtu, siis on ka kinnisvaraportaalid koostööaltid ning kustutavad omaniku korraldusel sellised kuulutused. Probleemide jätkumisel soovitan aga ühendust võtta Eesti Kinnisvarafirmade Liidu ja Eesti Kinnisvaramaaklerite Kojaga, kes aitavad omalt poolt kaasa, et too maakler korrale kutsuda.

Maakleril tekib õigus vahendustasule ikka ainult sellisel juhul, kui tal on vara omanikuga selgelt fikseeritud kokkulepe, mis hõlmab suure hulga tegevusi lisaks kuulutuste ja piltide kopeerimisele.

Kui teil on tekkinud kinnisvaraalaseid küsimusi, siis kirjutage need selle loo kommentaaridesse või saatke meiliga info@e24.ee ja saate neile vastused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles