Järgneva kümne aasta jooksul võivad toiduained veelgi kallineda

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maxima kauplus.
Maxima kauplus. Foto: Mihkel Maripuu

ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni prognoosi kohaselt on järgneval kümnel aastal toiduhinnad maailmaturul kõrgemad, kui need olid seda möödunud kümnel aastal, mistõttu võib oodata pigem hinnatõusu kui langust.

«Eesti toiduainete hinnad sõltuvad väga palju maailma toiduhindadest ja maailmamajanduse üldisest olukorrast,» märkis Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juhataja Anne Sägi.

Swedbanki analüütikute hinnangul peaks inflatsioonisurve tänavu teisel poolaastal mõnevõrra kahanema, mistõttu peaksid ka maailmaturu odavamate toiduainete hinnad jõudma Eesti tarbijateni. «Samas 2014. aastal võib oodata siiski mõningast hinnatõusu tingitult maailmaturu hindadest ja mõningasest oodatavast majanduskasvust, ent see tõus ei ole märkimisväärne, vaid pigem tagasihoidlik,» rääkis Sägi.

ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni toiduhinnaindeksi järgi on näiteks märtsis võrreldes veebruariga kõige enam kallinenud piimatoodete hinnad (11 protsenti) ning mõnevõrra on tõusnud ka suhkru hind. «Suhkur on küll kallinenud, kuid praegu on see siiski odavam kui aasta tagasi ning  põhjuseks on olnud eelkõige soodsad ilmastikutingimused Lõuna-Ameerikas,» tõdes Sägi. 

Tootekategooriate lõikes on viimase aasta jooksul Eestis oluliselt kallinenud liha- ja kalatooted, odavnenud aga piim ja mõningad puuviljad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles