Spordiürituste kindlustus kallineb järsult

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bostoni maratonil toimunud pommiplahvatuse tagajärjel tõusevad spordiürituste kindlustuse hinnad lakke.
Bostoni maratonil toimunud pommiplahvatuse tagajärjel tõusevad spordiürituste kindlustuse hinnad lakke. Foto: Reuters / Scanpix

Bostoni maratoni plahvatuste kiiluvees tõusevad teravalt suurte spordiürituste korraldajate kindlustuskulud, hoiatavad maaklerid ja riskihaldurid.

Pärast esimest edukat kõrge profiiliga terrorirünnakut USAs alates aastast 2001 kavatsevad kindlustusseltsid vaadata üle oma lepingutingimused turul, mis neile iga-aastaselt maksetena sadu miljoneid dollareid tagab.

«Kindlustusturgu raputas see tugevasti,» ütles juhtiva kindlustusgrupi Marsh’i meelelahutus- ja ürituste osakonna juhataja Bob Murphy.

«Kahekohalised [hinna]tõusud on lähitulevikus absoluutselt garanteeritud – kuigi keegi ei oska ennustada, kas tuleb 20 protsenti või 95 protsenti,» ütles ta.

Lähinädalatel toimuvate ürituste kindlustuslepingud on juba alla kirjutatud, kuid maaklerid hoiatavad, et lepingute pikendamisel ootavad ees juba oluliselt kopsakamad hinnad.

«Jumal tänatud – sel aastal veel ei lõpe!» ütles sel pühapäeval toimuva Londoni maratoni tegevjuht Nick Bitel jooksu kindlustuspoliisi kohta.

«Meil on mitmeaastane leping, meil on see paigas paljudeks aastateks,» oli Bitel tänulik.
Bitel lisas, et kõige muu hulgas on Londoni maraton kindlustatud ka terrorirünnakute puhuks.

Kuigi kindlustajad on pärast 2001. aasta 9/11 rünnakuid suurüritustega seonduvaid riske tõsisemalt võtnud, hoiatasid riskihaldurid siiski, et kindlustusseltsid on Bostoni plahvatuste pärast väga ärevil.

Seda ka seetõttu, et vähemalt kolm inimelu nõudnud ja enam kui 170 inimest vigastanud plahvatused demonstreerisid, kuivõrd suurt kahju võib tekitada suhteliselt lihtsate vahenditega.

«Kardetakse, et tahtmise korral saaks sellega hakkama üksi tegutsev inimene,» ütles Risk Management Solutionsi riskihaldur Gordon Woo.

Ühtlasi rõhutas Bostoni juhtum, kuivõrd haavatavad on suuremad kogunemised väljaspool staadione ja teisi rajatisi, kuhu ligipääs on piiratud.

«See oli kerge märklaud ja selle pärast kõik nüüd muretsevadki,» lisas Murphy.

Terrorismiga seonduvad kindlustused katavad reeglina kolmandate isikute vastutuse, kinnisvara kahjustused ja ürituste ärajätmisega seotud kulutused.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles