Välismaa spetsialistide lihtsam Eestisse toomine sai valitsuse heakskiidu

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välismaa tippspetsialistide Eestisse toomine muutub oluliselt lihtsamaks. Pilt on illustratiivne.
Välismaa tippspetsialistide Eestisse toomine muutub oluliselt lihtsamaks. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Valitsus kiitis heaks välismaalaste seaduse ning saatis selle Riigikogule arutamiseks. Muudatuste jõustumisel lihtsustub välismaalastest tippspetsialistide Eestisse toomine, mis seni võttis aega kuid, kuid uue korra järgi saaks välismaa spetsialisti tööle palgata paari päevaga.

Välisministeeriumi ettepanekul lisati seaduse muutmise eelõusse ka äriseadustiku muutmine, et oleks tagatud selliste välismaa äriühingute filiaalide asutamine Eestisse, mis aitavad oluliselt kaasa Eesti majanduse arengule. Hetkel on raskendatud nende välismaa äriühingu filiaalide äriregistrisse kandmine, kellel on üksnes üks juhataja, kes viibib Eestis elamisloa asemel pikaajalise viisaga või muul seaduslikul alusel.

Muudatus võimaldab Eesti ettevõttel sobiva, kuid siin puuduva tippspetsialisti välismaalt tööle võtta mõne päeva jooksul. Poolte kokkuleppel saab välismaalane püsivalt Eestisse tööle jääda ja selleks elamisloa taotleda juba Eestis kohapeal.

Lisaks täiendas valitsus eelnõu välisministeeriumi ettepanekuga, millega antakse lühiajalise Eesti tööviisa saanud välismaalasega samadel tingimustel viisa ka tema täisealisele lapsele, kui laps ei ole terviseseisundi või puude tõttu suuteline iseseisvalt toime tulema. Välismaalase abikaasale ja alaealisele lapsele antakse samuti viisa samadel tingimustel, kui Eestisse tööle tulevale tippspetsialistile.

Tippspetsialist on eelnõu kohaselt mis tahes valdkonnas erialast ettevalmistust omav välismaalane. Võimaldamaks tippspetsialistil Eestis tööle asuda, näeb eelnõu ette elamisloata Eestis lühiajalise töötamise võimaluse, ning nende tööle asumise alates lühiajalise töötamise registreerimise päevast. Samuti saab tippspetsialist taotleda elamisloa töötamiseks lihtsustatud korras siseriiklikult ning Eesti töötukassa loa nõuet täitmata.

Välisüliõpilaste osas tehtavate muudatuste eesmärgiks on lihtsustada Eestisse doktori-, magistri- või bakalaureuseõppesse asumist.

Tippspetsialistide ja välisüliõpilaste Eestisse asumise soodustamiseks nähakse ette ka nende pereliikmetele lihtsustatud korras Eestis elama asumise võimalused.

Seadus on planeeritud jõustuma 2013. aasta 1. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles