Ravimiärimees süstib 2,2 miljonit superakude tootjasse

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksuamet pidi töösturile maksma miljon eurot.
Maksuamet pidi töösturile maksma miljon eurot. Foto: SCANPIX

Ravimiäri Magnum nõukogu liige Margus Linnamäe investeerib läbi ettevõtte UP Invest 2,2 miljonit eurot superakude tootjasse Skeleton Technologies.

Rahastuse toel valmistatakse ja arendatakse innovaatilisi energiasalvesteid, mis on konkurentide analoogtoodetest neli korda võimsamad (80 kW/L) ning võimaldavad salvestada kuni kaks korda rohkem energiat (14 Wh/L). Tegu on viimase 20 aasta suurima läbimurdega superkondensaatorite parameetrites, teatasid ettevõtted.

«Erakordselt suure energia- ja võimsustiheduse kombineerimine töökindlas disainis on osutunud atraktiivseks mitme juhtiva multitehnoloogia ettevõtte silmis. Skeletoni klientide hulgast leiame nii Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) kui ka mitu Euroopa ja USA autotootjat,» sõnas Skeleton Technologiese juhatuse esimees Taavi Madiberk.

Autotööstuses kasutatakse superkondensaatoreid üha enam pidurdusenergia kogumiseks ja selle vallandamiseks kiirendamisel, mis tagab kütusesäästu. Neid võib leida näiteks uutes Citröen C4 ja C5 mudelites. Uutes Enerconi tuulikutes kasutatakse superkondensaatoreid labade pööramiseks, mis võimaldab paremini tabada tuule suunda ning efektiivsemalt energiat toota.

Skeleton Technologies kavatseb investeeringu abil arendada välja ettevõtte tootmisahela ja globaalse müügivõrgustiku. «Tootmistegevust arendatakse praegu aktiivselt Saksamaal Dresdenis. Teadmispõhine ja kõrge lisandväärtusega teadus- ja arendustegevus on aga planeeritud Eestisse jätta, selle tarvis kolime peagi Tartus vastvalminud hoonesse,» kommenteeris ettevõtte juhatuse liige Oliver Ahlberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles